Leif bad selv om ECT

/

Psykofarmaka virkede ikke, og derfor bad Leif Sørensen selv om at få ECT for at komme ud af en forfærdelig tilstand. Men ingen fortalte ham om bivirkninger, og i dag har han alvorlige hukommelsesproblemer efter ETC.

Af Gitte Rebsdorf

I august 2019 ruller en reportage om ECT over skærmen på dansk stats finansieret TV. I udsendelsen, Indefra med Anders Agger, kan seerne følge patienten Bo, der får ECT hver tredje uge, og som ifølge klinikchef på Psykiatrisk Center Ballerup, psykiateren, Louise Behrend Rasmussen, har rigtig god effekt af behandlingen.

Udsendelsen på Danmarks Radio, som er sendt flere gange, er blot en del af et nyt hype om ECT, hvor psykiatriske eksperter og andre meningsdannere maner billederne fra Gøgereden til jorden, og fortæller befolkningen, at ECT nærmest er en ny mirakelkur.

På næsten samme tidspunkt sidder Leif Sørensen i Aarhus, og har det rigtig skidt. Han har længe gået i behandling hos en privat praktiserende psykiater, men det har ikke hjulpet ham, og jo dårligere han får det, jo mere medicin ordinerer psykiateren. På et tidspunkt får han fire forskellige præparater på én gang. Når det ikke virker, bliver noget nyt medicin afprøvet, uden at psykiateren på noget tidspunkt nævner, at der er bivirkninger ved medicinen, oplyser den nu 62-årige mand:

”Jeg havde det så skidt, at jeg var parat til at skære begge ben af for at få det bedre. Jeg kunne ikke se mig ud af det, og derfor bad jeg selv om at få elektrochock behandling, for jeg havde hørt, at det skulle hjælpe.”

Må have hjælp til at huske

Forud for behandlingen har han sin bror med på hospitalet.

”Vi fik at vide, at der ikke var bivirkninger ved ECT. Det var kun på kort sigt, og de ville forsvinde igen, fik vi oplyst på mødet,” fortælleren broderen Benny Sørensen.

Men i dag, cirka fire år efter, har Leif Sørensen alvorlige problemer med både korttids- og langtidshukommelsen. Han er nødt til at have sin bror med, når han fortæller om forløbet med ECT, for der er meget, han ikke længere husker.

Det gælder episoder tilbage fra barndommen, som da han var med familien på ferie i Italien.

”Hvis han fortæller, at vi har været på ferie i Italien, da vi var børn, så er det fordi, jeg har fortalt ham det, for han kan ikke huske det,” siger hans bror.

De to brødre har begge haft en opvækst med vold og utryghed, men ingen i psykiatrien tillægger det nogen betydning.

”Det har de ikke taget hensyn til. De tænker medicin, og hvis der er noget galt, så skal han have en pille,” siger Benny Sørensen.

Leif Sørensen er en ud af 17 tidligere ECT patienter, som har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse om ECT, som PsykiatriAvisen har foretaget. Alle deltagere oplyser, at de har fået hukommelsesproblemer efter ECT. Leif kategoriserer sine som alvorlige, til 9, på en skala fra et til 10, hvor et er ubetydelig, og 10 alvorlig.

Leif Sørensen har desuden hovedpine, kan ikke koncentrere sig og læse, og har svært ved at udføre almindelige dagligdags gøremål.

Kunne ikke finde hjem

Det er i slutningen af 2019, at Leif får de første af en serie på i alt 21 ECT-behandlinger. Det sker ambulant, men broderen er dybt bekymret for, at hospitalet blot sender ham hjem.

”Jeg hentede ham, men vi måtte bruge en time på at lede efter hans bil, fordi han ikke kunne huske, hvor han havde stillet den, og herefter kunne han ikke huske koden til sit dankort eller mobiltelefon, da vi var inde for at handle. En aften var han taget på bodega, men kunne ikke finde hjem, og gik rundt om natten i flere timer.”

”Jeg kontaktede hospitalet og sagde, at det ikke gik, at de blev nødt til at indlægge ham, og det blev han så, og herefter fortsatte ECT behandlingerne,” fortæller broderen.

Da ECT behandlingerne er afsluttet får Leif at vide, at han skal fortsætte med at tage psykofarmaka. Også selv om den ikke har haft nogen effekt tidligere.

ECT behandlingerne har heller ingen effekt. Samtidig må Leif Sørensen kæmpe med bivirkninger efter ECT og desuden en række fysiske symptomer.

”Det var først, da jeg kom til undersøgelse for kræft, at der skete en vending. Efter at jeg var blevet undersøgt for de fysiske symptomer sagde lægen til mig, at de kunne stamme fra den medicin jeg fik,” fortæller Leif Sørensen, der er uddannet pædagog.

Udtrapning bliver vendepunkt

Af Leifs journal fremgår det, at han bliver behandlet med Sertralin og Mirtazapin i maksimale doser.

Vi afslutter den somatiske udredning, og er disse undersøgelser normale er pt. indforstået med, at han skal opsøge egen læge med henblik på udtrapning af antidepressiv medicin, står der i journalen.

Men Leif Sørensen fik jo også medicin forud for ECT behandlingerne, og i dag er han overbevist om, at den forfærdelige tilstand han var i, da han selv bad om ECT tilbage i efteråret 2019, skyldes netop bivirkninger fra medicinen.

”Jeg har aldrig været depressiv, sådan som psykiateren påstod. Men dengang troede jeg på ham. Jeg nævnte 30 forskellige bivirkninger uden, at der var nogen, der tog det alvorligt, og i dag ved jeg, at den forfærdelige tilstand, jeg var i, hvor jeg var parat til at skære begge mine ben af, skyldes medicinen, siger han og uddyber:

” Du bliver så syg af det. Det er som at være narkoman. Jeg fik det som om jeg havde influenza gange 100. Jeg kunne ikke være i mig selv. Men i takt med at jeg trappede ud af medicinen forsvandt generne, og jeg begyndte at kunne mærke mig selv igen. Da jeg fik medicin var det som at være i en boble, og jeg sov hele tiden”.

Læs også artiklen: 20 dage med psykofarmaka gjorde læge syg i flere år

Ifølge Leif Sørensen så har han aldrig haft brug for hverken medicin eller ECT. Men begge dele har forårsaget voldsom skade i hans liv, og der er sket den ene fejl efter den anden.

”Jeg er trappet langsomt ud af medicinen. Min læge ville have, at det skulle gå hurtigere, og at det skulle ske over cirka tre måneder, men jeg havde selv søgt viden om udtrapning, og vidste at det skulle ske langsomt, og at det ville tage mindst et år. Jeg mangler stadig de sidste få milligram. Dem har jeg svært ved at komme af med. Men jeg har ikke haft tilbagefald,” fortæller Leif.

Når Leif Sørensen bliver spurgt om han vil sige ja til ECT igen, er svaret et klart nej. Bivirkningerne er alt for alvorlige og langvarige, og så føler han sig misinformeret først og fremmest af det sundhedspersonale, som har givet ECT, men også i forhold til den offentlige opinion.

”Jeg har jo nok læst noget på nettet om, at ECT skulle være godt. Men jeg husker det ikke tydeligt,” fortæller han.

 

Læs også artiklen; Får befolkningen sandheden at vide

1 Comment

  1. Jeg ønsker, at flere vil læse artikler som denne, men først og fremmest at alle stiller kritiske spørgsmål til psykiatriens behandlingsmetoder og brug af diagnoser.

    For sandt er det desværre, at årsagen til livskriser og psykiske reaktioner sjældent interesserer psykiatere.
    Dette medfører i sagens natur dybt alvorlige fejlbehandlinger, livslange handicap og traumer.

    Hvordan kan den danske befolkning blive ved at lukke øjnene for den slags statsfinancierede overgreb?

    Jeg fatter ikke danskerne!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Forrige opslag

Historieløs og uden identitet – jeg ved ikke mere, hvem jeg selv er

Næste opslag

Helt i orden at skælve, mener skuespiller

Seneste fra Artikler