Skal vi have undermennesker Danmark?

30. marts 2024

Med et nyt lovforslag vil regeringen gøre det muligt at låse beboere på psykiatriske bosteder inde i op til 10 timer og overvåge dem i deres eget hjem. Det er at behandle folk som undermennesker, mener en tidligere beboer.

 

Af Gitte Rebsdorf

Udgifterne til det specialiserede socialområde er steget voldsomt i de seneste år, og løsningen på det problem, er ifølge et nyt lovforslag at udvide magtbeføjelserne overfor mennesker, som bor på et psykiatrisk bosted og for udviklingshæmmede.

Lovforslaget lægger op til at beboere under særlige forhold, som hvis de er til fare for sig selv eller andre, skal kunne låses inde i deres egen bolig i op til ti timer i døgnet.

Det er et rystende forslag, mener My Karla Sommer, der efter cirka 30 år i psykiatrien har et indgående kendskab til området, også til hvordan det er at bo på et bosted.

” Jeg ville blive totalt desperat, og det ville have ødelagt mig. Når man i forvejen har det dårligt og er dybt afhængig af personalet, ville det være helt ødelæggende, hvis de kunne have låst mig inde. Hvis de havde låst mig inde, ville jeg have følt mig som et undermenneske som andre kunne gøre ved, hvad de ville,” siger My Karla Sommer, der har boet på et socialpædagogisk bosted og for nylig har udgivet bogen: fra Patient til Menneske – at tage magten tilbage i eget liv. En bog, der handler om at komme ud af medicin og væk fra bostedet.

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Poul Videbech kan ikke anbefales

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Vær med til at forandre psykiatrien

Næste opslag

Kritik af medicin skaber angst

Seneste fra Artikler

S og SF vil have mere medicinfri behandling

S og SF vil have medicinfri tilbud

Det stigende antal førtidspensioner hos mennesker med psykiske lidelser er bekymrende, mener S og SF. De ønsker begge medicinfri behandling, og den

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik fra en forsker. De udeladte studier
Gå tilToppen

Don't Miss