Psykiater Charlotte Emborg Mafi er ansat i det offentlige sundhedsvæsen til at hjælpe skizofrene patienter. Men hun arbejder også for medicinalvirksomheden Lundbeck, og i en række videoer belærer hun om, hvordan man fastholder patienter i medicinsk behandling. Det møder kritik fra flere sider.
Af Gitte Rebsdorf
Psykiater Charlotte Emborg Mafi har en ganske særlig relation til mennesker med diagnosen skizofreni. Hun er ikke alene ansat på Aarhus Universitetshospital, men hun fungerer også som budbringer for den danske medicinalvirksomhed Lundbeck.
”Jeg hedder Charlotte Emborg og er læge på Aarhus Universitetshospital. I de seneste 17 år har jeg arbejdet med skizofrene i OPUS programmet”
Sådan lyder det i en af en række videoer, som kan ses på Youtube og Lundbecks hjemmeside. Her ser vi en venlig og imødekommende Charlotte Emborg Mafi trone i en guldbelagt kongestol, og iført en bluse i matchende farver belærer hun i et gyldent lys om, hvordan man hjælper patienter med skizofreni.
Et sådant set up er velkendt, lyder det fra formanden for Læger uden Sponsor, Mats Lindberg.
”Lægemiddelindustrien hyrer typisk læger, der har et renommé som “eksperter”, til at gøre deres produkter troværdige og til at fremme og formidle industriens budskab,” siger han.
Men sådanne interessekonflikter er problematiske, mener professor Karsten Juhl Jørgensen fra Cochrane Danmark på Syddansk Universitet.
”I Europa har vi et forbud mod reklamer for receptpligtig medicin. Det forsøger industrien at omgå ved at lave kampagner i form af for eksempel ”oplysningsvideoer”. Det er efter min mening problematisk, at det er tilladt, at virksomhederne på den måde kan være med til at definere, hvad der er sygdom og sundhed. De har en interesse i at skabe nye sygdomme eller udvide definitionerne på sygdom” siger han.
Som beskrevet i sidste udgave af PsykiatriAvisen er psykiater Charlotte Emborg Mafi tilknyttet otte medicinalvirksomheder, hvorfra hun over en treårig periode har modtaget et samlet honorar på omkring 325.000 kroner.
Men forbindelserne til Lundbeck, der netop fremstiller medicin til skizofrenipatienter, er endnu tættere, for Charlotte Emborg Mafi er på Lundbecks liste over eksperter indenfor psykiatri, fremgår det af deres hjemmeside.
Vi diskuterer ikke med patienterne
I en anden video fra Lundbeck kan man høre Charlotte Emborg Mafi fortælle om, hvordan det er vigtigt at opbygge en god relation således, at patienten overholder den medicinske behandling
Patienterne skal have hjælp, hvis de har problemer med stigma, diskrimination eller deres økonomi, og så skal de føle sig velkomne som en gæst, man gerne drikker en kop kaffe med, belærer hun om i videoen.
”De har ofte ingen sygdomsindsigt, og det er vigtigt for mig at sige, at det er heller ikke målet i forhold til behandlingen. Målet i forhold til behandlingen er, at de overholder den. Det kan vi kun opnå, hvis vi opbygger en god relation. Vi skal ikke konfrontere dem med deres vrangforestillinger, og vi skal heller ikke diskutere diagnosen med dem. Hvis ikke de har sygdomsindsigt, skal vi have omsorg for dem alligevel,” siger hun i videoen.
PsykiatriAvisen har bedt den britiske professor John Read, som er professor i klinisk psykologi på University of East London se denne video, og han vurderer, at der er tale om manipulation og falsk interesse.
”Det er tydeligt, at Charlotte Emborg reelt set ikke er interesseret i patienterne, og hvad der er sket i deres liv. Det er ikke en ordentlig måde at tale om behandlingen. Medicin har fordele og ulemper, og det burde man tage udgangspunkt i fremfor at have det som et behandlingsmål at holde patienten på medicin,” siger John Read.
Alliance på egne holdninger
I videoerne taler Charlotte Emborg Mafi om, at det er vigtigt at lytte til patienterne og om at bruge metoden Åben Dialog. Men Åben Dialog er en metode, som i sin oprindelige version, anvender ingen eller kun meget lidt medicin, så det er falsk varebetegnelse, mener John Read.
”Selvfølgelig er det vigtigt at have en god relation. Men man skal ikke lade som om man vil have en god relation, når man reelt set ikke ønsker det. Videoen handler om at holde patienten på medicin, og hun er jo slet ikke interesseret i, hvad patienten mener. Det er arrogant, og det er ikke hjælpsomt. Du kan ikke få en alliance, som alene er baseret på dine egne holdninger og ikke det andet menneskes holdninger,” siger han.
Medicinalvirksomheden Lundbeck spiller tilsyneladende en stor rolle i uddannelsen af sundhedspersonale i psykiatrien. Via Lundbeck Institute og uddannelsesplatformen, Progress in Mind, The Psychiatry & Neurology Resource Center tilbyder virksomheden både undervisningsmateriale og seminarer, fremgår det af deres hjemmeside.
Den lære, som Charlotte Emborg Mafi fremsætter i de mange Lundbeck videoer har indflydelse på behandlingen og har spredt sig til for eksempel psykiatriske bosteder.
11 piller om dagen og ringe evidens
To af hinanden uafhængige kilder, som PsykiatriAvisen har interviewet, bekræfter at fordele og ulemper ved psykofarmaka ikke er noget, man diskuterer med patienterne, sådan som Charlotte Emborg Mafi belærer om i videoen. Selv hvis der er alvorlige bivirkninger, bliver der ikke reageret.
Ingen af de to kilder ønsker dog at stå frem med deres fulde navn. De frygter, at deres kritik vil ødelægge deres jobmuligheder i psykiatrien. Kilde 1 arbejder på et psykiatrisk bosted for voksne mennesker og fortæller:
”Man lytter ikke til borgerne. Hvis der er en borger, som ønsker at få kigget på sin medicin er svaret, at det ikke kan lade sig gøre. Mange får store doser og mange får polyfarmaci, en får 11 piller om dagen. De er ofte meget sederede og sidder isolerede i deres boliger og savler og kan ingenting. Man slår langsomt folk ihjel med medicin,” fortæller kilde 1.
Kilde 2 arbejder på et bosted for børn og unge, og selv om stedet bryster sig af at have miljøterapi, er medicin omdrejningspunktet i behandlingen. Bivirkninger eksisterer som udgangspunkt ikke, fortæller kilde 2:
”En af de unge havde ufrivillige bevægelser i ansigtet, og jeg kunne se på indlægssedlen, at det er en af bivirkningerne ved præparatet, og jeg nævnte det herefter for ledelsen. Men det blev slået hen, og en af mine kolleger mente, at det var fordi den unge havde fået tourettes. I det her tilfælde blev den unge taget af medicinen. Men jeg har fået advarsler tre gange, og hvis jeg bliver ved med at gå imod den officielle behandling, ender det med at jeg bliver fyret, så jeg er holdt op med at bringe det i tale,” siger kilde 2.
Begge kilder arbejder som såkaldte peer-medarbejdere i psykiatrien. Peer-medarbejdere har selv erfaringer med psykiatrien.
Ifølge professor John Read fra University of East London er der ikke sikker videnskabelig evidens for, at patienterne har en sygdom i hjernen, der skal behandles med medicin, sådan som det fremgår af Lundbeck videoerne.
” I Charlotte Emborgs verden er folk syge og har brug for medicin. Men det er en fejl. Lægemidlerne kan virke beroligende på kort sigt. Men på lang sigt, er der ikke evidens for, at de virker,” siger John Read.
Læs også artiklen om fem langtidsstudier der er udeladt fra officielle guidelines. Studierne viser, at skizofrene klarer sig bedre uden medicin end med.
Vildledning
Hvor stor en rolle Lundbeck spiller i forhold til behandlingen i psykiatrien og uddannelsen af medarbejderne har det ikke været muligt at få et fyldestgørende svar på. PsykiatriAvisen har spurgt i regionerne, og i Region Hovedstaden hedder det i et skriftligt svar:
”Regionen har ikke et centralt overblik over, hvilke uddannelsestilbud og faglige arrangementer, medarbejderne deltager i. Medarbejdere kan deltage i faglige arrangementer og uddannelsesinitiativer, som lægemiddelindustrien tilbyder, så længe det ligger inden for rammerne af samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden.”
Lundbeck-videoerne er med til at vildlede befolkningen og sundhedspersonalet, mener professor John Read. Medicinalvirksomheden har hyret en ekspert til at gøre virksomhedens produkter troværdige, og det er kun de færreste som vil bemærke, at afsenderen er Lundbeck. Det fremgår med meget lille skrift enten i bunden eller i øverste venstre hjørne af videoen.
”Det er uetisk. Jeg lagde ikke selv mærke til det, og jeg så den ellers på en stor skærm. Det er ikke deklareret ordentligt, at denne person, som taler fra en universitetsposition, i virkeligheden taler for Lundbeck,” siger han.
Professor Karsten Juul Jørgensen er enig i, at der er brug for en opstramning af reglerne. De tilgodeser virksomhederne fremfor patienterne.
”Vi må konstatere at lægerne ikke siger fra overfor industrien, og spørgsmålet er, om de regler, der er på området, beskytter godt nok mod interessekonflikter. Reglerne tilgodeser i høj grad virksomhederne,” siger han
Charlotte Emborg Mafi ønsker ikke at give interview og har ikke ønsket at svare på, hvor meget hun bliver betalt for videoerne til Lundbeck.
PsykiatriAvisen har bedt psykiatrien i Region Midtjylland om at oplyse, hvor meget Charlotte Emborg Mafi bliver betalt for at arbejde som ekspert for Lundbeck. Men de er ikke vendt tilbage med et svar inden offentliggørelse.
Tak for den BEDSTE artikel længe, om hvordan psykiater Emborg promoverer psykofarmaka, til gavn for lægemiddelvirksomheden Lundbeck, på bekostning af borgernes helbred og livsmuligheder og menneskerettigheder. TAK for journalistik som gør en forskel.
Du hiver dermed, alle os, som er bevidste om faren ved psykofarmaka, og en lovgivning, som overhovedet ikke giver danskerne et frit valg, men tillader psykiatere at anvende tvang, med risiko for livslange handicap og tidlig død.
Jeg vil anbefale denne artikel til ALLE jeg kender, og anbefale at alle politikere får kendskab til indholdet. ❤️.
Rettelse af fejl: Der skulle stå, at du giver ….os alle bedre kort på hånden, til at gå i dialog med myndigheder, ikke mindst politikerne….
Det hør mig utroligt ked af det, at de to anonyme kilder, i artiklen beskriver umenneskelige forhold for mennesker som er påtvunget psykofarmaka, ikke står frem.
Det må jo betyde, at de også selv , gennem deres job, bidrager til fejlbehandling og tvang af sårbare mennesker, som ikke selv har muligheden og overskud til at gøre sig fri.
Det er et overgreb, på linje med alle de der gennem tiden ikke har sagt fra overfor de overgreb som er begået på f.eks. børnehjem og i den dengang såkaldte ” åndsvageforsorg”.
Vi skal have politikernes fokus på den sygeliggørende lovgivning de vedligeholdelse, i et hidtil uset omfang i det danske sundhedsvæsen – i psykiatrisk regi.