Milliarder til depressionsmedicin

7. maj 2018

Mens den ene undersøgelse efter den anden sår tvivl om effekten af SSRI og SNRI, så er der i Danmark solgt depressionsmedicin for 4,3 milliarder kroner i løbet af 10 år. Det bør mane til eftertanke, mener Sine Jensen fra Forbrugerrådet.

 

Af Gitte Rebsdorf

Salget af depressionsmedicin går godt. I Danmark er der i en tiårig periode fra 2007 og frem til og med 2016 solgt SSRI og SNRI også kendt som lykkepiller for omkring 4,3 milliarder kroner. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som PsykiatriAvisen har indhentet. Salget er sket i en periode, hvor det ellers har været kendt, at effekten af disse lægemidler er tvivlsom. Netop derfor er der grund til at stoppe op og se på, om behandlingen med SSRI nu også er den rigtige og bedste behandling, mener seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Sine Jensen.

– Det er et voldsomt beløb, der er brugt på denne medicin. Særligt hvis der er ringe effekt af depressionsmedicinen. Derfor er det vigtigt, at vi undersøger dette nærmere og finder ud af, hvilken behandling der hjælper bedst, siger Sine Jensen.

En britisk metaanalyse af depressionsmedicin med professor Irving Kirsch i spidsen viste allerede i 2008, at der ikke er nogen mærkbar effekt af medicinen. Siden er andre metaanalyser kommet frem til samme resultat.

Bestemmer selv prisen

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

2 Comments

  1. Med en voksende diagnose i Danmark der hedder funktionellelidelser.
    (oversat: At man laver smerterne i hjernen og enlig ikke har ondt)
    Hvor en masse med kroniske smerter så som piskesmæld, bliver proppert ned i.

    Så er det jo klart at den industri er stærkt stiger i Danmark…
    For i stedt for at finde ud af hvad årsagen er til smerterne er det letter for læger og systemet at kaste en stempel på den syge der hedder funktionellelidelser.
    End at skulle bruge energi og krafter på at finde den enlige årsag til smerter.

    Ud over det så bliver mange smerte ramte Dansker også proppet med
    lykke piller.
    Da man mener en bivirkning af dem er at man bliver smerte lindreret af dem.
    Men uden en eneste tanke på at de patienter så også rammes af alle de andre knapt så sunde bivirkninger lykke piller har.

    Det danske system så tungt at danse med når ulykken rammer en…
    De mange systemer modsiger hinanden og retten til et Okey liv som smerte ramt. Er en umulighed.

  2. Det er let at konvertere fysiske lidelser til psykiatriske forsøgsdiagnoser, som hverken er godkendt i DK eller udlandet – og ikke udstyret med et diagnosenummer.
    At prøve at behandle de såkaldte funktionelle lidelser med psykofarmaka er forbryderisk – men åbenbart lettere end at bruge resdourcer på at finde årsagen til generne og behandle generne.
    Nu er jeg en af dem med whipladhskade, som let kunne været havnet i kassen med funktionlle lidelser – men heldigvis var jeg i stand til at tilbagevise den påstand –
    I dag er jeg årsagsbehandlet – tankevækkende –

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Poul Videbech kan ikke anbefales

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Depression er ikke en sygdom

Næste opslag

Omsætning og forbrug SSRI

Seneste fra Artikler

Psykiater er budbringer for Lundbeck

Psykiater Charlotte Emborg Mafi er ansat i det offentlige sundhedsvæsen til at hjælpe skizofrene patienter. Men hun arbejder også for medicinalvirksomheden Lundbeck,

Forskere uenige om depressionsmedicin

Forskning finansieret af industrien er mere positiv overfor depressionsmedicin end uafhængig forskning og konkluderer, at kun få procent får alvorlige ophørsgener.
S og SF vil have mere medicinfri behandling

S og SF vil have medicinfri tilbud

Det stigende antal førtidspensioner hos mennesker med psykiske lidelser er bekymrende, mener S og SF. De ønsker begge medicinfri behandling, og den
Gå tilToppen

Don't Miss