Viden, analyse og udvikling

CTU kritikere får penge fra industrien

Da forskere fra Copenhagen Trial Unit i februar i år viste, at SSRI stort set er virkningsløs, og at medicinen kan være farlig, affødte det voldsomme reaktioner fra førende psykiatere. Men disse psykiatere har tætte forbindelser til medicinalindustrien.

Af Gitte Rebsdorf, gitte@psykiatriavisen.dk

Kan man stole på psykiatere, der er betalt af medicinalindustrien? Det spørgsmål er endnu engang aktuelt, efter at forskere fra Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet er blevet mødt af voldsom kritik fra psykiatere. Disse psykiatere har tætte forbindelser til industrien, og får millioner af kroner til deres forskning.

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

2 Comments

  1. Flot artikel. Hvor svært det kan være at holde på sin objektivitet, når man har en tilknytning, selv når der ikke direkte stilles krav, kan ses af denne forskning:
    http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2017/08/Forfattares-aktieinnehav-ar-associerat-med-positivt-utfall-i-studier/

    Da man må gå ud fra, at det ikke er bevidst, at forskere fusker/manipulerer/fejlvurderer med udfaldet af forskningen (i så fald ville det jo være HELT katastrofalt for den lægevidenskabelige forsknings troværdighed), så viser denne forsknings fund jo den ubevidste påvirkning, som økonomiske bånd medfører. Og det lyser jo ud af Videbechs udtalelser ovenfor, hvor taknemmelig han er – nærmest næsegrus ydmyg overfor en fond, hvis priser er “langt finere end Nobel-prisen”. En sådan taknemmelighed gør det meget svært at forholde sig objektivt. Videbechs udtalelser viser jo tydeligt her, at han oplever en stor taknemmelighedsgæld – præcist, hvad Lundbeckfonden jo ønsker at opnå. Hvis Videbech faktisk VAR i stand til at vurdere objektivt på trods af sin tilknytning til Lundbeck-fonden, så ville han jo være i stand til at erkende den klare fejlkilde for sin forskning og for sine vurderinger, som gemmer sig her.

    Og Videbechs argument med, at patienter ville stoppe med medicinen, hvis den ikke virkede – hvordan ville han selv reagere, hvis en alternativ behandler brugte det argument? Med en hånlatter, gætter jeg på.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste fra Artikler

Gå til Toppen