Depression er ikke en sygdom

Psykiske lidelser kan ikke sidestilles med fysiske sygdomme. Det er der intet grundlag for. Psykiatrien er i krise og mangler et fundament, mener to psykologer, der peger på nye løsninger.

 

Af Gitte Rebsdorf

 

Kan man være syg i sindet på samme måde, som hvis man har et brækket ben eller har sukkersyge?  Svaret fra store dele af den etablerede psykiatri har i mange år været ja. Psykiatere og andet personale sidestiller psykiske lidelser med det at have en fysisk sygdom som sukkersyge eller kræft. Men denne antagelse møder modstand fra flere fronter.

PsykiatriAvisen lever af din støtte, så hvis du synes journalistikken er vigtig, beder vi dig støtte arbejdet. Denne artikel er forbeholdt betalende abonnenter. Du kan læse mere om abonnement og donationer her:

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

 

 

3 Comments

  1. Eksistentielle udfordringer eller Existential Distress.
    Præcis!
    At man hele tiden leder efter det sygelige i en selv OG at man overta’r psykiatri sproget som patient. Psykiatrien bilder folk en masse ind. Se bare yngre patienter OG pårørende – de tror selv på den med ” manglende sygdomsindsigt” – en kliché der er så sygelig. Og som si’r mere om behandlingssystemets benægtelse af sin egen “manglende sygdoms indsigt “.

  2. Jeg undrer mig over udsagnet fra Agnes Ringer om at de 2 forståelser af patienten , altså en fra patienten selv og en fra personalet, at de ikke kan forenes ? Kan de virkelig ikke det ? Som det er nu, er den herskende forståelse personalets .. deres sygdoms forståelse bli’r sygdoms modellen. Det skal så selvfølgelig ikke være en “sygdoms forståelse ” eller ” sygdomsmodel”. For konklusionen er jo at psykiske lidelser ikke er sygdomme. Vi ved fra dissekering af de 9479 hjerner at noget af hjernen på psykiatriske patienter med samme diagnose ligner hinanden og er anderledes end “normalfungerende ” hjerner. Hvad kan vi bruge den forskning til ? Jeg ved det ikke? Det er vel lige en der er født uden en arm eller med hul i hjertet .. Det er jo ikke sygdom. Men så siger man at gener kan ændres efter fødslen til noget sårbart pga miljøpåvirkning, og de så også kan ændres tilbage til velfungerende gennem terapi. De skadede gener kan så føres videre så vidt uden at der er grebet terapeutisk ind. Det skal jeg lige læse op på igen. Psykiatrien har været i krisen i min verden, i over 30 år ,nærmere 40 år.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Er psykiatrien med til at fremme vold og overfald?

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Misinformationen om SSRI fortsætter

Næste opslag

Milliarder til depressionsmedicin

Seneste fra Artikler

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik fra en forsker. De udeladte studier

Udeladte studier kommer i spil

Fem studier, som er udeladt fra officielle vejledninger om behandling med SSRI, kommer nu i spil. Lægernes videnskabelige selskab, DSAM, vil medtage
Gå tilToppen

Don't Miss