Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Regioner har kendt til problemer i 16 år

5. august 2018

Personalet i psykiatrien har ikke de rette kompetencer. Det fremgår af en rapport fra 2002. Her 16 år senere eksisterer problemerne stadig, selv om der er bevilget ekstra milliarder til at opkvalificere personalet og bringe tvangen i psykiatrien ned. Formanden for regionernes psykiatriudvalg erkender, at det ikke er godt nok.

 

Af Gitte Rebsdorf

Da Sundhedsstyrelsen for nylig skrev i en årsrapport, at der er brug for kompetenceudvikling af personalet for at kunne nedbringe brugen af tvang i psykiatrien, var der tale om en gammelkendt problemstilling.

Regionerne har kendt til kompetenceproblemerne i 16 år. Det viser en tilbageholdt rapport fra 2002, som PsykiatriAvisen er kommet i besiddelse af. Personalet i psykiatrien har hverken de rette personlige eller faglige kvalifikationer, fremgår det af rapporten, Efter– og videreuddannelse på psykiatriområdet. Her står der på side 6:

Arbejdsgruppen skal anbefale, at amter og kommuner målrettet arbejder med, hvordan personalets personlige kvalifikationer kan styrkes og udvikles, og at der iværksættes en bred indsats med kompetenceudvikling i relation til personalets personlige kvalifikationer.

Ikke godt nok

Men her mere end 15 år efter at rapporten er skrevet, eksisterer problemet stadig. Det er ikke acceptabelt erkender formanden for regionernes psykiatriudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter. Se mere under donationer og abonnement

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

 

2 Comments

 1. Det er intet mindre end skandaløst, at de politisk ansvarlige for psykiatrilovgivningen har været bekendte med omtalte rapport, uden at tage seriøst fat i problemet.
  Politikerne har i Dk, lavet en lovgivning, som tillader ansatte i psykiatrien, at misbruge tvangsmidler, inclusive tvangsmedicinering, frihedsberøvelse m.v., med dybt alvorlige, ofte livslange konsekvenser for de der fejlbehandles/ tvangsbehandles.
  Det har INTET med sundhedsbehandling at gøre.
  Det gør mig så VRED, at de ansatte og ikke aner hvad de foretager sig, og i mange tilfælde begår unødvendige overgreb, frem for at udvikle den nødvendige selvindsigt, og forståelse for hvordan de skal møde, og hjælpe mennesker med psykiske/ fysiske reaktioner på eksistentielt svære livsomstændigheder og oplevelser.
  Det virker på mig, som om psykiatrien er en løsrevet del af samfundet, bestående af en del mennesker, som mangler indsigt, viden og evner for helt basale menneskelig udvikling, men som samtidig er tildelt magtbeføjelser, som de overhovedet ikke bør være i nærheden af at have.

  Ja, jeg er bare så vred, over at et land som Danmark, i den grad er psykisk, følelsesmæssigt underudviklet, i forhold til ren menneskelig indsigt, kærlighed og ikke respekterer individets ret til at føle, tænke, tale og handle sig gennem livets kriser.
  Det skyldes i bund og grund arrogance, for hvis de der laver lovgivningen og de der har indflydelse på lovgiverne, havde lært, at de ikke selv er overmennesker, havde de forstået at vi alle har noget LIVSVIGTIGe at bidrage med i samfundet – og at følelsesmæssige reaktioner på krig, naturkatastrofer, fattigdom, tab, traumer o.s.v. ikke er en psykisk sygdom.
  De skal forstå, at livsfarlige medikamenter ikke kan helbrede et menneske i en livskrise. Det kan kun opfyldelsen af basale behov, som sund nærende føde, rent vand, kærlighed og gensidig respekt.
  Og udvikling af selvindsigt og menneskelige evner.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Er psykiatrien med til at fremme vold og overfald?

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Midler til at nedbringe tvang og øge kvalitet

Næste opslag

SST vil skærpe krav til ADHD medicin

Seneste fra Artikler

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik fra en forsker. De udeladte studier

Udeladte studier kommer i spil

Fem studier, som er udeladt fra officielle vejledninger om behandling med SSRI, kommer nu i spil. Lægernes videnskabelige selskab, DSAM, vil medtage
Gå tilToppen

Don't Miss