Psykiater tav om falsk teori

26. oktober 2022

En forskningsgennemgang har for nylig aflivet teorien om, at kemiske ubalancer i hjernen er årsag til depression. Den falske teori har kunnet overleve så længe, fordi eksperter har tiet eller misinformeret, mener kritiker.

Af Gitte Rebsdorf

Da Danmarks Radio første gang i 2017 bragte seks radioudsendelser om depression, kunne  tusindvis af lyttere høre om, hvordan mangel på serotonin er årsag til depression.

Men en forskningsgennemgang har, som beskrevet i PsykiatriAvisen i juli, aflivet teorien om, at kemiske ubalancer er årsag til depression.

Den falske teori har ifølge britiske forskere betydet, at mennesker i årtier er blevet forledt til at tro, at depression skyldes en mangel på serotonin.

I radioudsendelserne, “Ramt af mørket”,  fortæller journalist Anne Kjær om, hvordan det er at være deprimeret, og om at hun skal ”have styr på sin serotoninbalance”.

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

1 Comment

 1. kære Gitte.

  Endnu en artikel hvor du “bider dig fast i psykiaternes haser”- TAK 💚.

  Psykofarmaka eller ikke?.

  Jeg tror ikke jeg kender et eneste menneske, som ikke har en holdning til emnet, men kun få har viden om at psykofarmaka kan være farligt, og mange har ingen bevidsthed om hvordan de kan undgå at ” gå i medicin fælden”.

  En ” fælde”, som ofte resulterer i flere års – og for nogle et livslangt forbrug af ofte virkningsløse medikamenter.

  Jeg er taknemmelig for din indsats for at oplyse danskerne, og henviser ofte medicinfortalere til dit website, fordi du er relativt grundig og bred i din fremlæggelse af problemstillingerne omkring psykiatrisk behandling i Dk.

  Det som gør mig mest vred, er den ligegyldighed de som fremstiller og ordinerer psykofarmaka udviser, og særligt vred er jeg over at politikerne fortsat tillader psykiatere at tvangsmedicinere danske borgere.

  Jeg vil have ændret lovgivningen på området, så intet menneske udsættes for disse medikamenter mod sin vilje og behov.

  Men jeg ønsker også at befolkningen i formeres 100% ærligt om virkningen af disse stoffer.
  Dertil SKAL alle danskere undervises, lige fra vi er små, i krop og psyke, af personligt indsigtsfulde mennesker med bred faglig viden indenfor en vifte af holdninger og metoder og teorier, så vi alle er bedre rustet til at håndtere de livskriser, som følger med at være menneske sådan som verden ser ud.
  Vi SKAL være meget bedre til at TALE med hinanden om de svære tanker og følelser og hvordan vi oplever livet, både i den offentlige debat, men allervigtigst i vores nære relationer, for da undgår vi at masser af livskriser udvikler sig og ender med at blive nærmest uløselige 💚.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Hvad er skizofreni? Læs det sidste af psykolog Erik Platz indlæg

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

20 dage med psykofarmaka gjorde læge syg i flere år

Næste opslag

Trieste-model er truet – men redningsplan er på vej

Seneste fra Ikke kategoriseret

Misinformation om psykiatrisk forskning

Psykiatrisk forskning med positive resultater bliver langt hyppigere offentliggjort end forskning med negative resultater, viser en gennemgang af 238 studier. Dermed risikerer
Gå tilToppen

Don't Miss