Studie afliver teori om kemisk ubalance

20. juli 2022

Deprimerede mennesker har ikke en kemisk ubalance i hjernen, som skal kureres med medicin. Det fastslår en forskningsgennemgang af  al relevant litteratur. Den nye undersøgelse rejser spørgsmålet, om befolkningen er blevet vildledt.

Af Gitte Rebsdorf

Mennesker er i årtier blevet forledt til at tro, at depression skyldes en kemisk ubalance som følge af mangel på serotonin.

Men det er alene en teori, som aldrig er bevist. Et britisk studie, som bliver offentliggjort i dag i Molecular Psychiathry, viser, at der ingen sammenhæng er mellem mangel på serotonin og depression.

Teorien har ellers levet i bedste velgående, og verden over er millioner af mennesker blevet medicineret med depressionsmedicin, som har til formål at rette op på denne påståede kemiske ubalance.

”Man kan godt undre sig over, at det har været nødvendigt at undersøge forskningen, når der netop kun har været tale om en teori. Men teorien er meget fremherskende, og overalt; i medierne og i undervisningen, har folk fået fortalt, at depression skyldes en kemisk ubalance. Det er også, hvad jeg selv har lært. Derfor har det været nødvendigt at undersøge, hvad der egentlig er videnskabeligt belæg for, hvad der er sandt og falskt”, siger en af undersøgelsens forfattere, psykiater og forsker ved North East London NHS Foundation Trust, NELFT, Mark Horowitz

Forskerne har med professor i psykiatri ved University College London, Joanna Moncrieff i spidsen, gennemgået alle relevante studier og metaanalyser foretaget gennem flere årtier, og konklusionen er klar:

” Det er altid svært at bevise et negativ, men jeg tror, at vi med sikkerhed kan sige, at der intet belæg er for at depression skyldes en kemisk ubalance ,” siger Joanna Monchrieff.

Teorien om, at depression skulle have sin årsag i en kemisk ubalance, blev lanceret allerede i 1960 erne, og siden er der brugt mange forskningsressourcer på at bevise den. Men altså uden held.

Stop for depressionsmedicin?

Det nye studie, som har gennemgået den eksisterende forskning på området, rokker samtidig ved brugen af depressionsmedicin. For hvis ikke depression er forårsaget af serotoninmangel, er der heller ingen grund til at ordinere medicin, som skulle rette op på denne påståede kemiske ubalance.

Denne viden bør ifølge Mark Horowitz komme befolkningen til gavn.

” Det er vigtigt, at befolkningen får korrekte informationer, så de har mulighed for at træffe et informeret valg. Der er nogen læger, der mener at det er gavnligt at bruge teorien om de kemiske ubalancer som en metafor, så folk undgår at føle skyld. Men især ideen om, at depressionsmedicin virker på samme måde som insulin gør ved diabetes, er vildledende. Folk bør kende til fakta, og vide, at der ikke er evidens”, mener han.

Det er der mange der ikke gør. Undersøgelser viser, at op til 90 procent af befolkningen har taget forklaringen om de kemiske ubalancer til sig.

Intet svar i gener

Forskerne har gennemgået 17 studier, herunder 12 systematiske studier og metaanalyser. Store undersøgelser, som involverede titusinder af patienter, havde fokus på gener. Men der er ikke fundet forskelle i gener mellem mennesker med depression og en kontrolgruppe.

I andre undersøgelser har man kunstigt sænket serotoninniveauerne for på denne måde at  se, om serotoninmangel er relateret til depression. Men en metaanalyse fra 2007 og en nyere undersøgelse viste, at en reduktion af serotonin ikke førte til depression hos raske frivillige.

Når teorien om de kemiske ubalancer er blevet så udbredt hænger det ifølge forskerne sammen med, at medicinalindustrien har markedsført ideen ganske massivt.

Brugen af depressionsmedicin tog for alvor fart i 1990erne, og i dag får omkring 440.000 danskere denne medicin. I England får omkring 16 procent af voksne og to procent af alle teenaagere depressionsmedicin.

Men de alvorlige bivirkninger ved medicinen er endnu en grund til at se med alvor på situationen, udtaler Joanna Moncrieff.

”Tusindvis af mennesker lider af bivirkninger og får alvorlige problemer, når de vil trappe ud af medicinen. Derfor er det på høje tid at informere offentligheden om, at der ikke er evidens,” siger hun.

16 Comments

 1. “Man kan godt undre sig over, at det har været nødvendigt at undersøge forskningen, når”der netop kun har været tale om en teori.”

  Man kunne måske forvente at en forsker kender forskel på teori og hypotese!?

  At modvise en teori er en stor ting!

 2. Hvad med at se på dem med depression, fremfor kun at se på forskningen – og kunstigt sænkning? Kan jo tænkes at forskningen har grebet dét forkert an og at der er noget om snakken, der bør forskes i, yderligere, og på en HELT anden måde!

  Jeg har flere gange undret mig over hvorfor, jeg ikke kunne blive undersøgt for bagvedliggende årsag, fremfor evt. ordinering af medicin.

  • Der findes masser af metoder til at finde de bagvedliggende årsager til depressioner og anden psykisk sygdom.

   • Ufuldstændigt vrøvl. Der skal rimeligt klare definitioner til: Hvad er endogen deprassion / evt. difasisk og havd er måskr forårsaget af udefra kommende begovemheder?

   • Psykisk sygdom findes ikke – begrebet sygdom hører hjemme i benhård lægevidenskab.

  • Der har aldrig været nogen forskning bag depression som værende en mental sygdom – ligesom heller ikke nogen andre af psykiatriens påståede sygdomme.

   Forskningsmæssige har psykiatrien altid kørt på fribillet hvad angår berettigelsen af sine påståede patologier – og den forskning som der er, forudsætter altid den konklusion at de er det.

   Cirkulære begrundelsespræmisser.

 3. Jeg gør rent på en skole 3t hver morgen. I sommerferien hvor jeg ikke får rørt mig nær så meget, bliver jeg ofte moderat depressiv. Efter 12 timers hovedrengøring torsdag og fredag fik jeg det en del bedre. Hvis jeg kunne tage mig sammen og dyrke go motion hver dag, ville det sikkert forebygge en del og nedsætte medicin.

 4. MYTEN OM DE KEMISKE UBALANCER:

  psykolog Jonas Vennike Ditlevsen

  “Hvad er problemet med den her myte? Problemet er at det er en af de ting som har trukket psykiatrien, altså det system vi har til folk som lider psykisk i Danmark, har trukket det system HELT ind i lægernes rækker fordi lige pludselig så har vi de her læ-ge-mid-ler som kan “behandle” symptomer, som kan “behandle” sygdomme.

  Det er lidt som om man i psykiatrien bare siden midten af det tyvende århundrede har opført sig som om, at den her myte var rigtig, og så egentlig været en lille smule ligeglad med at man aldrig rigtig har fået den bekræftet”.

  🎞 9:00 min
  https://youtu.be/pV0Aqm4q63E

 5. Når jeg tænker på psykiske sygdomme, så prøver jeg at sammenligne dem med de somatiske sygdomme.

  Vi har en krop der her et immunforsvar,når der eksempelvis kommer en skadelig virus ind i kroppen og immunforsvaret går i gang med at gøre kroppen – ja, hvad gør kroppens immunforsvaret, det gør kroppen – SYG.

  Det er jo det vi opfatter som sygdom, der er kroppens immunforsvarets måde, at komme af med det der skader kroppen.

  Hvordan er det så med den menneskelige psyke? Har den ikke også et immunforsvar mod noget der skader psyken? Det vil jeg synes ville være en fornuftig og god indretning for den menneskelige psyke.

  Hvad er det psyken eller dens psykiske immunforsvar gør, når der kommer noget skadeligt ind i psyken? Mon ikke den gør det samme som kroppens immunforsvar – den gør psyken – SYG.

  Hvad er det så der sker, når et menneske kommer hen til Psykiatrien og vil have hjælp?

  Ser psykiatriens læger på, hvad det er der er sket for mennesket, inden det kommer og har en psykisk sygdom?

  Jeg fornemmer, at det psykiatriens læger ser på, er hvad mennesket har af sygdoms-symptomer og behandler symptomerne og ikke det der er det skader den menneskelige psyke.

  Er der forhold ude i vort samfunds offentlige eller private rum, som er skadelige for menneskers psyke? Dem er der vidst rigtig mange af, men de bliver ikke undersøgt eller bliver fjernet.

  For en del år siden, fandt somatiske læger ud af, at asbest var kræftfremkaldende og for at stoppe kræftens udbredelse, fik man stoppet produktionen af asbestprodukter, nu mangler man blot at få fjernet produkterne hvor de befinder sig, så man kan komme helt af med asbesten.

  Men hvad er der sket med de psykiske påvirkninger, som er skadelige for menneskers psyke, i de private og offentlige rum? INTET.

  Psykiaterne ved, at mennesker eksempelvis kan få PTSD, når de sendes af sted for at udføre krigshandlinger eller lignende. Hvorfor opfordre Psykiaterne ikke regeringen og folketinget at lade være med at sende mennesker i krig eller lignende handlinger, nu når det kan være skadeligt for en stor del af menneskene der sendes af sted.

  Er der andre forhold i det private eller det offentlige, hvor der også er skadelige påvirkninger af den menneskelige psyke, kunne være fint at Psykiaterne også her råber STOP.

 6. Hey
  Jeg er helt stoppet med at bruge begrebet ” Psykisk sygdom “.
  Jeg er helt holdt op med at bruge begrebet ” medicin ” om de piller og injektioner der uddeles med endog meget gavmild hånd fra psykiatrien .
  Jeg er helt holdt op med at synes at psykiatri gir nogensomhelst mening

  Andre må jo gøre hvad de finder gavnligt, sige det der skal siges og gøre det der skal gøres. Ude

  Jeg håber at vi har en psykosocial indsats og et samfund der støtter kærligt og godtnok op, så danskerne for alvor lærer, hvordan sindet og sindets reaktioner føles og hvad man skal sætte ind med når der opstår sprækker, uballancer, dårlige nerver og pilhamrende råddent psykisk ubehag.

  Hvornår er det at vi skal reagere på vore tanker og følelser og fornemmelser

  Hvornår begynde at overveje hvad en fornuftig handling vil være

  Jeg håber at en sådanne viden og en sådanne erfaring snart gennemlyser det danske folk, så vi ikke længere er interessante for de gemene salgsliderlige og profithungrende dele af den kæmpestore hær af pille og injektions – fabrikanter som opererer i dette land

 7. Det er min overbevisning, at depression er undertrykte følelser, uforløste traumer, uhensigtsmæssige strategier samt manglende strategier og en følelse af isolation.

 8. Uafhængigt af de eventuelle dybereliggende årsager til, at folk bliver deprimerede, så er det da en evident kendsgerning, at medicinen rent faktisk hjælper (symptomatisk) på mange. Det må man ikke glemme.

 9. Jeg har selv stor erfaring med at kost har en KÆMPE indflydelse på både angst og depresion.
  Alt andet end økologisk frugt og grønt , spirer, bær, mandler , nødder ,lidt frø , urter, og rent vand, kan give depression og angst.
  Vi bliver opfostrer fra helt små med brød, kød, mælkeprodukter , og alskens fast food , sukker, slik, sodavand mmm
  Som lægger et lag af råddent slam i vores tarme så de ikke kan absorbere de vitaminer og mineraler der måske er tilbage i den usunde mad vi indtager, og dermed får krop og hjerne ikke det den har brug for igennem blodgennemstrømningen, der fører disse vitaminer mm ud til hjernen og organerne og vores kirtler , der jo har en kæmpe indflydelse på vores psyke og velbefindende.
  Motion, bevægelse har også en MEGET stor betydning, da den også er med til at rense krop og hjerne igennem bla åndedrættet og hurtigere blod gennemstrømning.
  Derudover er der heller ingen tvivl om at ydre påvirkninger som STRESS har MEGET at sige her, og det er bla samfunds skabt af for meget arbejde, og reklamernes magt , der vil ha os til at overforbruge mm, men der har vi også selv et ansvar for om vi vil hoppe med i hamster hjulet!!

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Poul Videbech kan ikke anbefales

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Tvangsmedicinering sker på trods af alvorlige bivirkninger, viser forskning

Næste opslag

Psykiatriens krise

Seneste fra Nyheder

Forening vil forandre psykiatrien

Psykiatriavisen.dk bliver fremover en del af en ny forening, der arbejder for et paradigmeskifte i psykiatrien Af redaktionen Det herskende biomedicinske paradigme
Gå tilToppen

Don't Miss