Et æble om dagen holder læge væk lyder et kendt mundheld, men virker behandlingen i psykiatrien?

Bliver man rask af at være i psykiatrien?

Omkring 300.000 danskere er diagnosticeret med depression, og nu skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svare på, hvor mange af disse som kommer i arbejde, og hvor mange som ender på førtidspension.

 

Af Gitte Rebsdorf

I 1950erne varede en depression typisk omkring et halvt år, og derefter gik den over af sig selv. Det fremgår af en lærebog for medicinstuderende, skrevet af nu afdøde psykiater og professor i psykiatri, Erik Strømgren.

I dag er omkring 300.000 danskere ifølge PsykiatriFonden diagnosticeret med depression, og spørgsmålet er, hvor mange af dem, som er friske igen efter et halvt år. Det vil medlem af sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF) nu have svar på, og hun har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svare på, hvor mange der kommer i arbejde efter et halvt år, og hvor mange som ender på førtidspension.

”Jeg mener, at det er vigtigt og interessant at finde ud af, om den hjælp, vi yder, nu også virker. Jeg kender selv flere som er gået ned med stress, har fået depression og førtidspension. Mange føler sig ikke godt nok hjulpet, og er i systemet i alt for lang tid, og kan ikke komme sig igen,” siger Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører, Liselott Blixt.

 

Virker behandlingen

Den nu pensionerede læge Herluf Dalhof, som har beskæftiget sig med psykiatri i mange år, undrer sig over, at Sundhedsstyrelsen ikke har noget overblik over, hvor effektiv behandlingen er.

”Jeg har spurgt styrelsen flere gange. Første gang var i 2013, men jeg har ikke kunnet få svar på disse banale men helt centrale spørgsmål, som kan afklare behandlingens effektivitet. Hvis behandlingen virker, vil disse mennesker jo blive raske igen,” siger han.

Mere end 400.000 danskere er ifølge sundhedsdatastyrelsen i behandling med depressionsmedicin, som også bliver brugt ved andre lidelser end depression.

 

Fordobling på 13 år

Tal, som PsykiatriAvisen tidligere har offentliggjort tyder dog på, at effekten af psykiatrisk behandling er tvivlsom. I hvert fald hvis effekten måles i forhold til et liv uden førtidspension.

Mange flere mennesker med sindslidelser ender på førtidspension. I 1999 var 3550 mennesker med mentale lidelser på førtidspension, og 13 år senere i 2012 var det tal steget til 7 164 mennesker, altså mere end en fordobling på 13 år. Tallene er indhentet hos Ankestyrelsen og Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering. STAR.

Du kan læse om det i artiklen, Psykofarmaka bliver brugt forkert.

Den amerikanske videnskabsjournalist Robert Whitaker har dokumenteret samme tendens i sine bøger, Mad in America og Anatomy of an Epidemic.

 

10 år på depressionsmedicin

Samtidig er der forskning, som viser, at  mange mennesker har svært ved at stoppe med at tage depressionsmedicin, og at mange ofte bruger medicinen i årevis. En tidligere patient har fortalt til PsykiatriAvisen, at hun anvendte medicinen i 10 år.

Læs også artiklen: Patienter må selv kæmpe sig ud af medicinskader

Så hvordan kan det være at en lidelse, som tidligere gik over af sig selv efter et halvt år, pludselig bliver en kronisk lidelse, spørger Herluf Dalhof.

”I 1958 skrev Erik Strømgren, at en depression varer et halvt år, og at man derefter typisk bliver rask af sig selv. Det var før psykofarmaka for alvor begyndte at blive brugt i behandlingen. Det er derfor vigtigt at vide, hvor mange som efter et halvt år med depression er i arbejde, eller hvor mange, der er på førtidspension, for det vil fortælle os noget om hvor effektiv behandlingen er,” mener han.

Liselott Blixt er enig i, at der er brug for at have fokus på området.

”Når man har kendskab til, at der er mennesker, der ikke får den hjælp, de har brug for, er det vigtigt, at vi gør noget, ellers bliver det bare dyrere,” siger hun.

Antallet af unge mennesker i alderen 15- 19 år, som bliver diagnosticeret med depression, er tredoblet i en treårig periode, viser et studie fra Rigshospitalet.

 

 

 

6 Comments

 1. Man bliver ikke rask af behandling i den offentlige psykiatri. Tvært imod. Mange har gennem årene måtte betale for behandlingen med deres liv. Det har lægerne jo selv erkendt for åben skærm på landsdækkende TV. De kan med psykiaternes hjælp lægge låg på patientens problemer med kemikalier (medicin), og så håbe på at han/hun overlever.
  Vi har tæt på en mio. psykisk syge mennesker der er på medicin her i Danmark. Der findes teknikker der kan bringe halvdelen af dem tilbage til livet, – på meget kort tid. Vi snakker om uger, og i de sværeste tilfælde få måneder. Disse teknikker bliver helt bevidst afvist af både fagfolk og magthavere. De fungerer helt uden medicin, og de gør folk helt raske. Novo Nordisk, der er danmarks største virksomhed, kan jo ikke acceptere at man politisk laver tiltag der der foringer deres mulighed for at sælge deres drugs. Derfor har vores statsminister og sundhedsminister valgt at fravælge den mulighed der ligger lige ved hånden. Kapitalens magt længe leve.
  Danske virksomheder efterlyser arbejdskraft. Er det ikke underligt at man bruger meget tid, vi taler om år, på at skole mennesker af fremmed herkomst med henblik på at få dem i arbejde for at afhjælpe problemet? Virksomhederne skal bruge hjælp nu. Ikke om flere år. Så er det meget for sent. Over for det står så, at vi har mindst 500.000 psykisk syge etniske danskere, som efter behandling med nævnte teknikker, hvis de fik lov af politikerne, kunne indtræde på arbejdsmarkedet i stedet for at blive henvist til en førtidspension.

 2. Den rigtige behandling af psykisk syge vil gøre rigtigt meget for den der er ramt. Jeg mener det er så forkert at de ikke påtager sig deres skyld når det er dem der fejlbehandler nej i stedet bliver det pålagt borgeren at finde sig i en umenneskeligt udtrapning som jeg har stået model til i 8 måneder nu. Jeg kan jo ikke gøre for de har valgt at medicinerer mig med 4 præparater på en og samme gang og at det så går op for psykiatrien de har givet mig for meget jeg er bipolar og med en svær depression på snart tredje år jeg får kun behandling med Quetiapin nu ingen antidepressive medicin. Hvordan skal jeg komme ud af min depression?

 3. Kære Anne Marie.

  Du spørger til sidst i dit indlæg:” Hvordan skal jeg komme ud af min depression”.

  Jeg tillader mig at komme med et par leveråd, velvidende at jeg overhovedet ikke kender dig eller din baggrund 🌻.

  Og det er netop problemet, for kendte jeg dig, ville jeg vide lidt om dine positive livserfaringer, og det er dem som må være dit udgangspunkt – dit afsæt til at komme ud af en fastlåst tilstand.
  Selv ville jeg tage fat med bevægelse og kropsbevidsthed, kost med frisk næring, personlig udvikling gennem selvreflektion, lære noget om krop og psyke, men også rydde op i eventuelle udløsende oplevelser, traumer m.m. Og frem for alt sørge for positive oplevelser, og gøre noget godt for dig selv og andre, lære dine plusser og minusser bedre at kende og arbejde med livet, frem for imod livet, om du forstår hvad jeg mener ♥️.
  Selv er jeg udd. Terapeut og har arbejdet indenfor disse områder gennem mange år, og bruger hver dag mine bedste erfaringer og er villig til at give livet en chance, for det er kun os selv der KAN påtage os det ansvar – og den pligt, som jeg også mener det er så længe vi lever.
  Jeg ønsker dig, og alle det bedste ✌️.

 4. Jeg ved ikke helt, hvorfor en depression skulle forsvinde af sig selv efter 6 måneder. Hvis det er sandt, så lider jeg af – åbenbart – en alvorlig personlighedsforstyrrelse. Jeg siger sådan, fordi jeg har været ramt af depression on/off siden jeg var 25 år.

  Jeg 1 gang været indlagt på psykiatrisk hospital og her mente den stedlige psykiater sjovt nok også, at depression går over efter 6 måneder. Det passer simpelthen ikke på alle typer af depressioner. Men igen, så må jeg være indehaver af en personlighedsforstyrrelse, hvis alle depressioner går over efter 6 måneder.

  Og helt ærligt; mekanismerne ved antidepressiv medicin er ikke helt kortlagt. Og hvad så, hvis man skal have det livslangt?

  Jeg tror depression er et produkt af den måde vi har bygget vores samfund op på.

 5. Jeg tror på at ALLE psykiske lidelser/sygdomme/symptomer kan helbredes og at ALLE har mulighed for at komme sig og få det godt.
  Det er et spørgsmål om tid, viljeskraft og lysten til at arbejde med sig selv. Det involverer ikke medicinsk behandling, men en livstilsændring, som (jvf. Susanne Holgaard Svendsen), involverer sund kost, sund livsstil, bevægelse, kropsbevidsthed og terapi.

  Hvis en depression ikke er væk efter 6 måneder eller sågår 25 år, så er det fordi der ikke er fundet den udløsende faktor – endnu. Depressionen viser det menneske som lider, at der stadig er arbejde at foretage, ubearbejdede traumer, livs- og opvækstvilkår og depressionen er udtryk for at der skal ske et vendepunkt før tingene ændrer sig. Jeg er enig med Nikolaj i at depression kan være et udtryk for dét at være menneske i det samfund vi lever i, men jeg tror samtidig at den er udtryk for andre ting også.

  Venligst Gry Nielsen

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Forrige opslag

Bivirkninger ved psykofarmaka er ikke noget, vi taler om

Næste opslag

SST afviser at forholde sig til viden

Seneste fra Artikler

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik