Personale hindrer medicinfri behandling

SFs forslag om at indføre medicinfri behandling i hele landet fik kun beskeden politisk opbakning. Men det er heller ikke praktisk muligt at gennemføre forslaget, for det psykiatriske personale er imod, siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF).

 

Af Gitte Rebsdorf

SFs forslag om at udvide behandlingen i psykiatrien, så det i højere grad end i dag bliver muligt at få behandling uden medicin, har kun fået ringe opbakning i Folketinget.

Formanden for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, Liselott Blixt (DF), peger på, at det heller ikke er praktisk muligt at gennemføre et forslag om medicinfri behandling i hele landet, fordi det psykiatriske personale er imod.

– Psykiaterne vil ikke have det, og vi kan ikke gennemføre det, hvis personalet er imod. Da vi sidste år indførte medicinfri behandling i en enkelt region, var det op ad bakke. Der var ingen ansøgere, og vi måtte ud i en anden runde. Vi har banket en dør ind, og nu må vi se, hvad der kommer ud af det forsøg, vi har sat i gang, siger hun.

Det forsøg Liselott Blixt henviser til foregår på Psykiatrisk Center Glostrup og er finansieret af satspuljemidlerne.

Da SFs forslag blev diskuteret i Folketinget  forleden, var der alene opbakning fra Alternativet og Enhedslisten. Venstres ordfører på området Jane Heitmann mener ikke, at der er behov for andre behandlingsmuligheder, end dem der er i dag.

– Jeg har en grundlæggende tillid til det danske sundhedsvæsen, at det er effektivt og så lidt indgribende som mulig, siger Jane Heitmann og fortsætter:

– Vi har erfaret, at der har været problemer med at finde kvalificerede ansøgere til det forsøg, vi har sat i gang med satspuljemidlerne. Først når vi kender erfaringerne derfra, bør vi diskutere, om vi skal gå videre.

Som beskrevet tidligere i PsyiatriAvisen havde SF i sit forslag peget på, at der findes såvel nationale som internationale undersøgelser, der dokumenterer, at psykofarmaka ikke er den mest optimale behandlingsform. Åben Dialog-terapi, som er kendt fra Lapland, har gode resultater med at behandle uden medicin. En undersøgelse derfra viser, at 80 procent af patienter med psykoser kom tilbage i skole eller arbejde, selv om to tredjedele af dem aldrig fik psykofarmaka.

Folketinget har tidligere vedtaget at indføre medicinfri behandling i psykiatrien. Det skete i 2001 med daværende sundhedsminister Arne Rolighed i spidsen (S). Men også dengang var der modstand fra psykiatere. Medicinfri behandling endte med aldrig at blive til noget.

 

 

7 Comments

 1. det er ikke personalet som er imod indførsel af medicinfri behandling . men det er psykiaterne på afdelingerne der er imod medicinfri behandling . jeg kan fx henføre til en artikel Lavet af RUC i Roskilde, som havde udarbejdet en rapport lignende dokumenter, angående metoden Finsk Åben dialog også kaldet Laplandsmodellen Også Kaldet medicinfri behandling . hvor netop der beskrives hvor glade og tilfredse personalet var for metoden

 2. Jeg havde aldrig troet at jeg nogensinde ville være enig med nogen fra DF, men i dette tilfælde er jeg positiv .

  For naturligvis skal behandling være fri af sundhedsskadende medikamenter. Som minimum må det ikke ske med tvang.

  Når det er sagt, finder jeg det latterligt, at bruge personalets hold konger vedr. behandlingsmetoder, som undskyldning for ikke at ændre loven. !
  Det er såre enkelt….FORBYD TVANGSMEDICINERING, og lad de ansatte i psykiatrien, som ikke formår at udvikle selvindsigt, respekt og kærlighed for andre mennesker, finde sig et andet arbejde.
  Ellers siger Liselotte B. jo at de ansatte skal have lov til at ødelægge borgernes liv og helbred, bare fordi DE vil.
  Hvis L.B virkelig er en ansvarlig og klog dame, og politiker, så tager hun da medansvar og arbejder for et forbud mod tvangsmedicinering, sammen med alle os, som VED hvor skadelig psykofarmaka kan være.

  Sandheden er jo at, uanset hvor meget visse personer praler af psykiatriens ” moderne behandlingsmetoder”, så hersker der en menneskeligt tilbagestående kultur, hvor der frem for respekt og kærlighed pleje og støtte til mennesker i krise, benyttes tvang, magt og overgreb.
  Ikke alle opfatter det sådan, det vil jeg medgive, og nogle mener dig godt hjulpet, hvilket jo er positivt.
  Men alle de der er bevidste om, at medicin og sygeliggørelse – og tvang kun skaber en betydelig forværring af livssituation en, er jo ikke dumme og uintelligente eller uden selvindsigt – tværtimod !

 3. Rettelse : I 3. Linje i 3 afsnit skulle der stå ‘ holdninger’ ikke ‘ hold konger ‘ ?

 4. Psykiaterne er også ansatte !!!
  Men Blixt er jo intet værd som politiker når hun underlægger sig psykiaternes viljer.!!!

  Siden hvornår har faggrupper fået lov at diktere politikernes lovgivning?

  Det er jo vildt – ja måske endda sindsygt – at en dominerende faggruppe som psykiatere er, med deres trang til at udøve magt gennem tvangsbehandling, frihedsberøvelse, overgreb af verbal, kemisk og fysisk karakter – af mange politikere fortsat tillades dette. Særligt i LYSET af de senere års mange beretninger fra tidligere tvangsindlagte og frivilligt medicinerede, som fortæller hvor syge de er blevet af netop psykofarmaka.

  Nu kom der for nyligt en undskyldning ud af munden på Danmarks nye kvindelige statsminister, til tidligere børnehjemsbørn, men selvsamme Statsminister har i årevis deltaget aktivt i at begå voldsomme og unødvendige og livstruende overgreb mod børn, unge og voksne danske borgere i psykiatrien, gennem sin og hendes kollegers lovgivning.
  Mette Frederiksen og Løkke og Thorning og Fjogh o.s.v – hvornår kommer der en undskyldning overfor alle os hvis liv I med jeres lovgivning har været medansvarlige for ?

  • Så lad være med at støtte psykiater. Men lave afdelinger uden medicin med andre personale. Der er jo bevis for at invadere mennesker og sætte dem på førtidspension. En meget korrupt arbejde.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Er psykiatrien med til at fremme vold og overfald?

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Styr på stemmerne

Næste opslag

Misinformationen om SSRI fortsætter

Seneste fra Artikler

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik fra en forsker. De udeladte studier

Udeladte studier kommer i spil

Fem studier, som er udeladt fra officielle vejledninger om behandling med SSRI, kommer nu i spil. Lægernes videnskabelige selskab, DSAM, vil medtage
Gå tilToppen

Don't Miss