Andre skriver

Presseklip søndag d. 24. marts, 2019

 

Ellen Trane Nørby: Selvfølgelig er psykisk syge tænkt med i sundhedsreformen

Kronik i Dagbladet Information, d. 23. marts, 2019

Ellen Trane Nørby forklarer i denne kronik hendes og regeringens perspektiv på den nuværende og fremtidige psykiatri. Herunder skriver hun, at psykiatrien er og skal være en integreret del af sundhedsvæsenet, og at psykiatriske patienter ikke skal svigtes.

https://www.information.dk/debat/2019/03/ellen-trane-noerby-selvfoelgelig-psykisk-syge-taenkt-sundhedsreformen

 

Speciallæge i psykiatri: Mindfulness kan hjælpe depressive og personer med tvangstanker

Kristeligt Dagblad, d. 20 marts, 2019

I mange af de etablerede moderne psykoterapiformer indgår mindfulness som en meget vigtig del af behandlingen. At påstå, at der er tale om tvivlsom forskning, er en fornærmelse mod de særdeles respekterede forskere, blandt andet fra Oxford University, der står bag nogle af de virkelig betydningsfulde opdagelser inden for dette felt, skriver Bodil Andersen, speciallæge i psykiatri i dette debatindlæg.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/debatindlaeg/speciallaege-i-psykiatri-jo-mindfulness-kan-hjaelpe-depressive-og-personer-med

 

Regeringen har allerede lavet en psykiatriplan

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 20. marts, 2019

For nylig kunne jeg læse i JP Aarhus, at formanden for Psykiatri-Listen, Mikkel Rasmussen, kritiserer regeringens udspil til en sundhedsform for at mangle fokus på psykiatrien. Han skriver, at der er behov for en psykiatriplan, og anklager i den forbindelse regeringen for at lade stå til. Jeg er sådan set enig med ham i, at der er brug for en psykiatriplan, men regeringen har rent faktisk allerede i efteråret sidste år lavet netop en særskilt psykiatriplan, hvor vi med over 2 mia. kr. ekstra vil give psykiatrien et betragteligt løft.

Sådan indleder Britt Bager, politisk ordfører for Venstre, sit debatinlæg hvori hun videre forklarer regeringens perspektiv på den nuværende og fremtidige psykiatri.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE11243782/regeringen-har-allerede-lavet-en-psykiatriplan/

 

Nu skal omdiskuterede tomme psykiatripladser fyldes

Dagbladet Jyllands-Posten, d. 20. marts, 2019

Et år er gået, siden de første særlige pladser målrettet svært psykisk syge, farlige og ofte misbrugende borgere åbnede i Vejle. Nu skal en ny lov, som blev vedtaget tirsdag og træder i kraft den 1. april, rette op på de massive problemer, tiltaget har affødt.

Sagen er, at et stort antal af de nye senge har stået tomme, mens psykiatrien andre steder har pladsmangel. Aktuelt er der åbnet 125 ud af i alt 150 planlagte sengepladser landet over. 52 af dem står ubrugte hen, viser tal fra regionernes hjemmesider.

Nu skal en loven der fastsætter visitationskravene til sengepladserne ændres, så sengepladserne kan bruges af flere patienter.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11265416/nu-skal-omdiskuterede-tomme-psykiatripladser-fyldes-sidste-chance-siger-df/

 

18-årige lider under behandlingen i voksenpsykiatrien i England

The Guardian, d. 20. marts, 2019

Når børn i England fylder 18 bliver de overført til den kronisk underfinansierede voksenpsykiatri. Det kan have katastrofale konsekvenser.

The Guardian fortæller om problematikken med udgangspunkt i nogle personlige historier samt med erfaringerne fra Justine McCarthy Woods, konsulterende klinisk psykolog fra Tavistock and Portman NHS Trust.

 

Lægemiddel til fødselsdepression godkendt i USA

The New York Times, d. 19. marts, 2019

FDA, U.S. Food and Drug Administration, har godkendt den første medicin specielt designet til at kurere fødselsdepression.

https://www.nytimes.com/aponline/2019/03/19/health/ap-us-med-fda-postpartum-depression-drug.html

 

 

Presseklip søndag d. 17. marts, 2019

 

Psykisk sygdom er ikke kun i dit hoved

Kronik i The New York Times, d. 15. marts, 2019

Lisa Pryor, læge under uddannelse som psykiater, argumenterer i denne kronik for en mere holistisk funderet psykiatri, hvori den biologiske sygdomsopfattelse spiller en knap så stor rolle.

https://www.nytimes.com/2019/03/15/opinion/preventing-mental-illness.html

 

Udgifter til psykisk syge og hjemløse steg med 31 mio. 

Jyllands-Posten Århus, d.15. Marts, 2019

31 millioner kroner brugte magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse i 2018 ekstra på området for Socialpsykiatri og Udsatte Voksne.

Knud Årup, formand for Aarhus Kommunes Udsatteråd samt formand for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, bedømmer situationen således: ‘I dag er der ikke tilstrækkelige midler til at give den støtte, som psykisk syge har brug for, når de kommer ud af behandlingen. Det gælder alle kommunerne. Det svarer til, at folk ikke kan få hjælp til at få genoptrænet deres knæ efter en knæoperation. Dermed accepterer man, at de psykisk syge skal have dårligere vilkår end andre patienter. Den eneste vej frem er nye penge fra Christiansborg.’

https://jyllands-posten.dk/aarhus/ECE11249901/udgifter-til-psykisk-syge-og-hjemloese-steg-med-31-mio-kr/

 

Nedskæringer skaber psykiske lidelser

Kronik i The Guardian, d. 13. marts, 2019

Ni ud af ti chefer for NHS’ psykiatriske afdelinger i England har i en undersøgelse svaret, at de mener, forandringer i sociale ydelser har forhøjet antallet af mennesker med angst, depression og andre lidelser.  Mangel på penge, steder at bo og besparelser på lokal afdelinger blev også angivet som grund til en højere efterspørgsel efter psykiatrisk behandling.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar/14/austerity-mental-health-brexit

 

Psykiske problemer skyldes ikke sygdomme i hjernen

Mad In America, d. 13. marts, 2019

I den seneste udgave af fagtidsskriftet Behavioral and Brain Sciences, argumenterer flere prominente forskere imod påstanden om, at psykiske problemer skyldes sygdomme i hjernen.

https://www.madinamerica.com/2019/03/mental-health-concerns-not-brain-disorders-say-researchers/

 

Flere børn og unge får sovemedicin

Ritzau Telegram, d. 13. marts, 2019

Trods massivt politisk fokus på at reducere forbruget af sovemedicin til børn, fortsætter stigningen.

I 2017 var 9570 børn og unge under 18 år brugere af den receptpligtige sovemedicin melatonin. Det er en stigning på fire procent fra året før.

De fleste børn og unge, der får ordineret sovemedicin, er i behandling for psykiatriske diagnoser som autisme og adhd.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7083224/Flere-og-flere-børn-og-unge-får-sovemedicin

 

Sundhedsreformen svigter de psykiatriske patienter og deres pårørende

Debatindlæg i Dagbladet Information, d. 13. marts, 2019

Hele sundhedsvæsenet er presset, men psykiatrien er dobbeltramt – der er et økonomisk efterslæb i milliardklassen efter årelange besparelser i psykiatrien, og sektoren lever stadig på nåde af puljepenge i stedet for at være på finansloven. Sådan indleder Mikkel Rasmussen, speciallæge i psykiatri, sit indlæg i Information. Han tilføjer, at der er alvorlige konsekvenser for både patienterne og de pårørende.

https://www.information.dk/debat/2019/03/sundhedsreformen-svigter-psykiatriske-patienter-paaroerende

 

22-årige Katrine Sinkbæk lider af paranoid skizofreni. Nu skal hun nedtrappe sin medicin

DR, d. 12. marts, 2019

Katrine Sinkbæk er 22 år og har fået diagnosen paranoid skizofreni. Hun er plaget af 4-5 forskellige stemmer, der i varierende grad dominerer hendes tilværelse. Hun beskriver stemmerne som meget grove og onde. Hun har hørt stemmer, siden hun var 11 år gammel.

Katrine Sinkbæk deltager i et forsøg ledet af psykiater og professor Jimmi Nielsen. Her skal hun sammen med andre skizofreni-patienter forsøge at nedtrappe deres medicin gradvist.

Jimmi Nielsen forklarer, at medicinen Katrine får har mange bivirkninger, at patienterne bliver overvægtige, at de kan dø pludseligt og at de kan udvikle diabetes.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/katrine-hoerer-ondsindede-stemmer-du-er-ikke-noget-vaerd-man-kan-ikke-elske

 

Ketamin: Hvad er det for noget?

Blog af David Healy på Rxisk.org, d. 11. marts, 2019

Hvor stammer Ketamin fra, hvilke erfaringer er der med brugen af det- og til hvilke patienter? Hvad med den nye ketamin-næsespray til depressive patienter?

https://rxisk.org/ketamine-whats-god-got-to-do-with-it/

 

Hvorfor skal man fastholdes i en diagnose, når man ikke længere er hæmmet af den?

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 10. marts, 2019

Anne Marie Geisler Andersen havde den anden og sidste depression i 2008. Siden har hun fået tre sunde og raske børn, været embedsmand i en styrelse, sundhedspolitisk rådgiver, medlem af to byråd og sat tre danmarksrekorder i 24-timersløb. Men hun fastholdes i diagnosen.

Hun føler sig stemplet for livet og fortæller om hvordan det at have en diagnose skaber frygt for at møde mulige barrierer på baggrund af en tidligere psykiatrisk diagnose.

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11233187/hvorfor-skal-man-fastholdes-i-en-diagnose-naar-man-ikke-laengere-er-haemmet-af-den/