Britisk bevægelse vil have opgør med psykiatriske diagnoser

Revolutionen i den medicinske psykiatri er udeblevet, og som modsvar har et britisk-baseret netværk, The Power Threat Meaning Framework, udviklet et alternativ til diagnoser. Interessen er overvældende.

 

Af Gitte Rebsdorf

 

Siden psykolog Lucy Johnstone og hendes kolleger i efteråret 2018 lancerede deres 400 sider lange udgivelse, The Power Threat Meaning Framework, hvis hovedtanke er et opgør med psykiatriske diagnoser, har kalenderen været fuldt booket, og rejseaktiviteten været heftig.

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

2 Comments

 1. Mange tak for en oplysende artikel Gitte Rebsdorf.
  Jeg kendte ikke i forvejen til denne engelske ” bevægelse” og er derfor glad for din formidling.

  For mange er det muligvis en fremmed tankegang, men for mig, er det logik, at heling og balance skal findes i årsagen til et menneskes reaktioner, hvad enten disse er fysiske eller psykiske.

  Den måde at tænke på, og udvikle mig som individ, danner basis for hele min eksistens.

  Det udelukker ikke, at der kan være kemiske ubalancer i hjernen, for vi er trods alt påvirkelige overfor f.eks. forurening, tobaksrøg, underskud af livsnødvendige næringsstoffer, og mennesker med et misbrug af stoffer eller alkohol, eller for den sags skyld psykofarmaka, håndkøbsmedicin m.m., kan sagtens have ødelagt fysisk- kemiske balancer i hjernen og resten af kroppen.
  For mig har der aldrig været tvivl om, at psykiatrisk behandling og tvangsbehandling, i bred forstand er mangelfuld og skaber yderligere ubalancer for alt for mange mennesker.
  Det er logik, at et menneske, som har været ude for traumatiske oplevelser, eller er i en eksistentiel krise, af personlige og samfundsmæssige årsager, ikke kan genfinde balancen ved at blive udsat for fysiske, verbale og medikamentelle overgreb.

  Den sygeliggørelse, som foregår i psykiatrien har de seneste 10-20 år bredt sig til store dele af befolkningen, med det resultat, at flere og flere blindt tager mod psykofarmaka.
  For mig er der ingen tvivl om, at det øgede forbrug af psykofarmaka og andre former for medikamenter, har skabt grobund for mange andre livsstilssymptomer, som f.eks. overvægt, kredsløbs lidelser, stofskifte problemer m.v. For ikke at tale om, at når mennesker frivilligt tager medicin, som ændrer kemien i hjernen, er der en risiko for afhængighed og fortrængning af de egentlig udløsende årsager.

  Jeg forstår ganske enkelt ikke, at ikke flere er villige til at se dybere i sig selv, reflektere mere over hvordan de selv fungerer, og søge viden om årsag og virkning – og heling.

  Om det er menneskets iboende dovenskab, eller ubevidsthed om egne muligheder for at opnå dybere menneskelig forståelse og selvindsigt, ved jeg ikke med sikkerhed.
  Men sikkert er det, at så længe vi har et sundhedssystem, og en befolkning, som vælger pille løsninger, frem for at forholde sig åbent til alle eksistentielle forhold, ja så har Pfizer og de andre kemi værksteder kronede dage.

  Lige nu er Pfizer nok mest kendte for vacciner, men de fabrikerer også psykofarmaka, som har forfærdelige bivirkninger.
  Og forfærdeligt er det, at disse produkter i Danmark kan påtvinges borgerne!

  Lægeløftet indeholder såvildt jeg er informeret ordene: ” Gør ikke skade”
  , men det gælder åbenbart ikke for psykiatere !?

 2. Der er mange antipsykiatriske bevægelser i England.

  NHS er på DSM6, og jeg har erfaret på Twitter, at de har et anstrengt forhold til alternativ psykiatri.

  Vores sundhedsvæsen er på ICD10, jeg forventer at denne bevægelse vil have vanskelige vilkår blandt etablerede psykiatere

  Lyt til Royal College of Psychiatry istedet

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Forrige opslag

Dødsfald i psykiatrien kan skyldes forfejlet psykiatri

Næste opslag

Jeg læner mig op ad Sundhedsstyrelsen

Seneste fra Artikler

Flere studier er udeladt

En række langtidsstudier er udeladt fra den nationale kliniske retningslinje for skizofreni, og det møder kritik