De fire humører

Råd sætter spot på retspsykiatri

26. november 2017

Flere psykisk syge ender som retspsykiatriske patienter, og det sætter Rådet for Socialt Udsatte spot på ved en konference i dag.

 

Af Gitte Rebsdorf, gitte@psykiatriavisen.dk

Antallet af psykisk syge, der bliver dømt for kriminalitet er steget markant i de senere år. Siden 2001 er der sket en næsten tredobling i antallet af mennesker, der er dømt for kriminalitet og i dag mandag den 27. september sætter Rådet for Socialt Udsatte spot på denne udvikling. I 2001 fik cirka 315 personer en behandlingsdom, mens tallet i 2014 var steget til knap 800.

En stor del af dommene er givet for vold eller trusler om vold mod en offentlig ansat – de såkaldt paragraf 119 domme – fastslår konsulent i Rådet for Socialt Udsatte, Karl Bach Jensen.

– Det er velkendt, at tolerencetærsklen hos sosu assistenter, sygeplejersker og andet personale, der er ansat i psykiatrien, er skærpet de senere år. Der er udviklet en nultolerence, og i dag bliver flere hændelser end hidtil anmeldt.

Retspsykiatriske patienter er mennesker, der har fået en dom til behandling i stedet for en straf. Men ifølge Karl Bach Jensen, så får psykisk syge ofte en hårdere dom for deres forteelser end i det almindelige retssystem.

– Det, vi ser, er, at overtrædelser som for eksempel trusler for vold bliver straffet hårdere i retspsykiatrien, end det gør i det almindelige retssystem. Her ville straffen for et spark mod en offentlig ansat måske være en bøde eller betinget dom, mens psykisk syge bliver dømt hårdere, mindst fem år.

Der findes grundlæggende tre typer psykiatriske foranstaltningsdomme. Dom til ambulant behandling, dom til indlæggelse og dom til anbringelse på en sikret institution.

Konferencen foregår på Hotel Scandic i København og blandt talerne er Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder.

2 Comments

  1. Ja -psyko trend forsetter ,med mindre en psykiater bliver slagtet i pressen og misted sit erhverv ,so bliver hans diagnoser censureret uden begrundelse af retten og patienten er plusselig helt rask og præviligeret til fængselsstraf,parallelt bliver “patientens” klage mod denne læge og kommunens lykkepillertvang afvist af ankestyrelsen anden gang på grund af hans sygdom ,tros at lykkepiller ikke passede til en mangelfuld dokumenteret diagnose. Kommunen vil siden 2011 ikke svare på talrige mails der beskriver denne paradoks , sandsynligt på grund af angsten at bevæge sig i et juridisk mine fæld ,nor man har tros tilgængelig oplysninger .borgerens historik og beskrivelser kontraaktivt taget borgerens integritet .

  2. Der er belæg for at psykofarmaka gi’r voldelig adfærd. Dér er også flere med diagnoser i dag end i 2001. Den vigtigste faktor imo er psykofarmaka bivirkninger.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Poul Videbech kan ikke anbefales

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Portrætbillede af Jimmi Nielsen
Forrige opslag

Vi ved forfærdelig lidt om skizofreni

Næste opslag

Psykiater får penge fra medicinalindustrien

Seneste fra Artikler

S og SF vil have mere medicinfri behandling

S og SF vil have medicinfri tilbud

Det stigende antal førtidspensioner hos mennesker med psykiske lidelser er bekymrende, mener S og SF. De ønsker begge medicinfri behandling, og den

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener
Gå tilToppen

Don't Miss