Presseklip søndag d. 2. december, 2018

Mennesker med angst skal lære at styre negative tanker

Dagbladet Jyllands-Posten/Videnskab.dk, 28.november, 2018

Ved hjælp af en særlig form for terapi, metakognitiv terapi, skal mennesker med angst lære at ignorere deres bekymringer. Professor Hans Nordahl fra Norwegian University of Science and Technology (NTNU) står bag et studie, der viser, at der med metakognitiv terapi er hjælp at hente for mange personer med generaliseret angst,

https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE11021375/mennesker-med-angst-skal-laere-at-styre-negative-tanker/

 

Vi har alle en snert af ADHD i vores gener

Ritzau Telegram, 28. november, 2018

Forskningsprojektet iPSYCH, ledet af danske forskere, identificerer 12 genetiske varianter der øger risikoen for ADHD, skriver Ritzau. Videre lyder det, at vi alle har anlæg for ADHD og at nogle bare er hårdere ramt end andre.

https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE11034924/vi-har-alle-en-snert-af-adhd-i-vores-gener/

 

Forskere advarer om hjerneskader som følge af antipsykotisk medicin

Mad In America, 27. november, 2018

Studier på aber og rotter viser, at når raske dyr bliver udsat for antipsykotisk medicin, så mister de 8-11 pct. at deres hjernemasse, særligt i hjernebarken. Disse fund er særligt bekymrende, da nogle børn ordineres antipsykotisk medicin uden at have psykotiske symptomer.

https://www.madinamerica.com/2018/11/researchers-warn-brain-atrophy-children-prescribed-antipsychotics/

 

NHS i England skal undersøge dødsfald blandt patienter i psykiatrien

The Guardian, 27. november, 2018

100.000 dødsfald om året blandt patienter i psykiatrisk behandling i England skal nu undersøges for at få reduceret antallet af sager, hvor dårlig pleje er forbundet dertil.

https://www.theguardian.com/society/2018/nov/27/nhs-deaths-mental-health-patients-england

 

Regioner går online for at hjælpe unge med ondt i livet

Ritzau Telegram, d. 26. november, 2018

Børn og unge med psykiske problemer skal tilbydes rådgivning online. Initiativet der allerede er udbredt i Region Syddanmark skal nu overføres til resten af landet.

Mindhelper.dk hedder portalen, som siden 2016 har haft 800.000 besøgende.

https://www.information.dk/telegram/2018/11/regionerne-gaar-online-hjaelpe-unge-ondt-livet

 

Krisen i den mentale sundhed er politisk

The Guardian, 26. november, 2018

Flere mennesker får mentale problemer. Men i stedet for at lede efter årsagen hos individet selv, skal vi kigge udad. Der er noget i den måde, vi lever vores liv, der gør os triste og ude af stand til at fungere, og enhver selvhjælps bog handler om hjælp til at klare sig i en dysfunktionel verden. Krisen i det mentale helbred er en politisk krise.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/26/we-can-talk-about-self-care-but-this-mental-health-crisis-is-political

 

Psykiatriske patienter har dårligere adgang til behandling end andre

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 26. november, 2018

I Danmark har vi ulighed i sundhed, det er efterhånden alment anerkendt. Og når det gælder psykiatri er uligheden større.

Hvis man har en psykiatrisk lidelse, har man dårligere adgang til behandling, end hvis man fejler noget fysisk, for eksempel hjertesygdom.

Sådan indleder Mireille Lacroix, speciallæge i almen medicin og næstformand i PLO-Syddanmark, sit debatindlæg i Jyllands-Posten.

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11020546/hvis-man-har-en-psykiatrisk-lidelse-har-man-langt-daarligere-adgang-til-behandling-end-andre/

 

Presseklip søndag den 25. november, 2018

 Det er ikke psykiatriens fortjeneste, at min søn stadig er i live

Information, 24. november, 2018

Da min autistiske søn begyndte at udvise selvmordsadfærd, søgte jeg hjælp i behandlingssystemet. Men hans autisme bliver totalt misforstået af psykiatrien, skriver kronikøren.

https://www.information.dk/debat/2018/11/psykiatriens-fortjeneste-depressive-soen-stadig-live

 

Presset for at skrotte milliondyre, tomme psykiatrisenge, vokser

Dagbladet Jyllands-Posten, 23. november, 2018

Koret af stemmer, som opfordrer til at nedlægge 150 helt nye særlige psykiatripladser allerede inden de alle er oprettet, vokser.

Det viser høringssvar til et lovforslag, der søger at justere loven om pladserne, så de bliver lettere at bruge.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11025761/presset-for-at-skrotte-milliondyre-tomme-psykiatrisenge-vokser

 

Unges selvskade har nået et bekymrende omfang

Kronik i Kristeligt Dagblad, d. 22. november, 2018

Hver femte elev i folkeskolens 9. klasse har skadet sig selv og det samme billede ses på landets gymnasier og erhvervsskoler, viser nye tal.

Vi står simpelthen med et så alvorligt problem, at det truer en hel generations mentale sundhed. Problemet med mistrivsel og selvskade blandt børn og unge er i så stærk en stigning, at det skal betragtes som et folkesundhedsproblem.

Sådan skriver to kronikører, Malene Eiberg Jensen, Specialsygeplejerske i psykiatri og stud.cur. og Louise Dorner Østergaard, Sygeplejerske og stud.cur.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/unges-selvskade-har-naaet-et-bekymrende-omfang

se også:

https://www.theguardian.com/society/2018/nov/22/concern-over-rise-in-suicide-attempts-among-young-women

 

P-piller kan give alvorlige psykiske bivirkninger

The Independant, 22. november, 2018

Utallige studier har vist stærke sammenhænge mellem at spise p-piller og et dårligt psykisk helbred. En ny BBC dokumentar kaster nu lys over problemets omfang, og hvordan det har efterladt nogle kvinder i depression og med tanker om selvmord.

https://www.independent.co.uk/life-style/women/contraceptive-pill-bbc-documentary-horizon-mental-health-depression-anxiety-suicidal-thoughts-zoe-a8645151.html

 

Hvad sker der med børns mentale helbred i England?

The Guardian, 22. november, 2018

De første officielle tal siden 2004 viser, hvor udbredte problemer med den mentale sundhed er for børn- og unge i England. The Guardian har kigget på de psykiatriske tilbuds tilstand og efterspørgslen efter dem.

https://www.theguardian.com/society/2018/nov/22/what-is-happening-with-childrens-mental-health

 

Overbelægning i psykiatrien fortsætter trods ny handleplan

Debatindlæg i Dagbladet Information, 21. november, 2018

På landets psykiatriske afdelinger er der massiv pladsmangel og den permanente overbelægning burde være et midlertidigt problem, som burde være blevet løst af regeringens nye psykiatrihandlingsplan. Sådan indleder Maria Liv Kjærgaard sit debatindlæg og tilføjer, at der desværre ikke er afsat midler til oprettelsen af flere sengepladser.

https://www.information.dk/debat/2018/11/overbelaegning-psykiatrien-fortsaetter-trods-ny-handleplan

 

»Hvis du begynder at opføre dig politisk korrekt, er du pr. definition ikke videnskabsmand længere«

Dagbladet Information, 19. november, 2018

Professor Peter Gøtzsche er blevet udelukket fra det internationale forskningssamarbejde Cochrane. Den officielle forklaring lyder på ‘Upassende opførsel’, men fejden handler især om videnskabelig frihed og medicinalindustriens stadigt større magt over sundhedsvidenskabelig forskning.

https://www.information.dk/indland/2018/11/begynder-opfoere-politisk-korrekt-pr-definition-videnskabsmand-laengere

 

Hvornår kan vi kurere psykisk sygdom?

The New York Times, 19. november, 2018

Det var meningen, at biologi skulle helbrede Psykiatrien. Årtier senere venter millioner af mennesker stadig.

På trods af milliarder af dollars i forskningsstøtte og tusindvis af tidsskriftartikler har den biologisk funderede psykiatri ikke givet meget af praktisk værdi til hverken læger eller patienter, endnu mindre en årsag eller en kur.

Der er behov for langt større udveksling mellem forskere og de som har en lidelse siger Dr. Steven Hyman, direktør ved Stanley Center for Psychiatric Research ved Broad Institute of M.I.T. and Harvard.

https://www.nytimes.com/2018/11/19/health/mental-health-psychology.html

 

Fremtidens psykolog: Kunstig intelligens opdager, om du er deprimeret

DR, 18. november, 2018

Teknologien kan i fremtiden hjælpe med at udpege patienter med depression. Sådan skriver DR på baggrund af et forskningsprojekt fra det anerkendte teknologiske universitet MIT. I studiet havde forskerne fodret en kunstig intelligens med lyd, video og tekst fra 142 interviews med deltagere. Psykologer havde stillet en diagnose på depression på 28 af personerne.

Resultaterne fra studiet viser, at den kunstige intelligens i 77 procent af tilfældene kom frem til samme vurdering.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/fremtidens-psykolog-kunstig-intelligens-opdager-om-du-er-deprimeret

 

Fælles skadestue sikrer psykisk syge lige vilkår

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, 17. november, 2018

Det er et stort skridt mod øget lighed i sundhedsvæsenet, når der i skadestuen på Aarhus Universitetshospital i Skejby også bliver budt velkommen til psykiatriske patienter. Sådan skriver to lægefaglige direktører fra Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen og Per Jørgensen, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

De bemærker, at det ikke er alle mennesker med psykisk sygdom der kommer på skadestuen og skriver, at psykisk syge indlagt ved tvang bliver direkte indlagt i den almene psykiatri, og de patienter, hvor en domstol har besluttet, at de skal indlægges, kommer direkte i retspsykiatrien.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE11008971/faelles-skadestue-sikrer-psykisk-syge-lige-vilkaar

Presseklip søndag d. 18 november, 2018

 

Testosteron kan muligvis hjælpe mænd med depression, viser studie

The Guardian, 14. november, 2018

Nyt studie peger på, at hormonet testosteron muligvis kan gavne deprimerede mænd. Forskerne maner dog til forsigtighed og understreger, at det er nødvendigt med mere forskning.

Allan Young fra Royal College of Psychiatrists og professer ved King’s College London nævner, at studiet åbner døren til videre forskning, inklusive forskning omkring sikkerheden ved langtidsbehandling med testosteron, samt studier der kan afklare om en lignende behandling også kan hjælpe kvinder med depression.

Allan Young advarer mod, at mænd starter med at tage testosteron på baggrund af denne forskning.

https://www.theguardian.com/society/2018/nov/14/testosterone-therapy-could-help-tackle-male-depression-study

 

Konsekvenser af mobning i barndommen hos unge voksne

Mad In America, 14. november, 2018

Mobning i barndommen kan have vedvarende konsekvenser for det psykiske helbred, inklusive problemer med opfattelsen af egen krop, spiseforstyrrelser, relationer og problemer med tillid. Det antyder resultaterne af et nyt studie som er blevet publiceret i Journal of Child and Family Studies.

De største skader fra mobning i barndommen, viste sig i studiet, som en svækkelse i forhold til relationer og i evnen til at have tillid til andre.

https://www.madinamerica.com/2018/11/outcomes-childhood-bullying-young-adults-wellbeing/

 

Trods markant flere syge: Ventetid for psykisk syge børn og unge styrtdykker

Dagbladet Politiken, 13. november, 2018

Børn og unge kommer langt hurtigere i behandling for psykiske lidelser end tidligere. Men vi risikerer at forsømme nogle af dem, der er mest syge, lyder advarslen.

Det øgede fokus på garantier om hurtig undersøgelse og behandling er nogle steder gået ud over de langvarige forløb med børn og unge, der har svære psykoser og bipolare sindslidelser.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6837023/Ventetid-for-psykisk-syge-børn-og-unge-styrtdykker

 

Psykisk syge dør alt for tidligt

Dagbladet Jyllands-Posten, 12. november, 2018

Psykisk syge lever i gennemsnit 15-20 år kortere end resten af befolkningen. Nyt Forskningsprojekt belyser årsagerne.

Forskningen peger på, at mange mennesker med alvorlig psykisk lidelse ikke får opdaget alvorlige somatiske lidelser i tide.

Lægen Niels Rokkjær forklarer de uopdagede sygdomme med, at de psykisk syge ofte har en usund livsstil med røg, alkohol, inaktivitet og medicin, og samtidig ikke opsøger læge med samme naturlighed som andre.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10981368/psykisk-syge-doer-alt-for-tidligt

 

Bo har fået elektrochok mere end 50 gange

DR, 12. november, 2018

Bo Andersen sagde for tre år siden ja til at blive behandlet med ECT for sin diagnose paranoid-skizofreni. Han var nødt til få et alternativ til medicinen, der havde den bivirkning, at han gik og faldt om.

Bo Andersen er en af de 1.800 – 2.000 danskere, som hvert år bliver behandlet med elektrochok. Langt de fleste får ECT, fordi de har depressioner.

Der er få patienter som Bo Andersen, hvor elektrochok gives på grund af andre psykiske diagnoser end alvorlige depressioner.

https://www.dr.dk/mitliv/set-i-tv/bo-har-faaet-elektrochok-mere-end-50-gange-stemmerne-benny-ebbe-og-michael-fylder

 

 

Blev stenaldermennesker også skizofrene og deprimerede?

Dagbladet Information, 10. november, 2018

Psykiske sygdomme rammer bredt og koster årligt samfundet milliarder. Men ingen ved, hvorfor de rammer os, og hvordan de er opstået, skriver Louise Schou Drivsholm. Hun tilføjer, at en genetisk undersøgelse af 5.000 skeletter fra stenalderen til industrialiseringen nu skal give svar på dette.

Det er to forskere, Eske Villerslev og Thomas Werge, som skal stå i spidsen for forskningen der er finansieret med 60 mio. kr. fra Lundbeck Fonden.

https://www.information.dk/moti/2018/11/stenaldermennesker-ogsaa-skizofrene-deprimerede?

 

Man kan godt være fornuftig at høre på, selv om man er psykisk syg

Kronik i Dagbladet Information, 10. november, 2018

‘Vi psykisk syge trænger til at blive hørt, ikke på trods af vores sygdom og heller ikke på grund af den, men som de hele mennesker, vi er.’ Sådan indleder Signe Madsen sin kronik. Hun tilføjer, at:

Så længe jeg, den psykisk syge, udelukkende skriver om emner omhandlende min sygdom, er der ikke andet end støtte at spore blandt medierne. Men tillader jeg mig at begive mig ind på områder, som ikke direkte handler om sygdom, er jeg ved flere lejligheder blevet opfordret af medierne til at holde min diagnose for mig selv…som om en psykiatrisk diagnose automatisk vil diskvalificere enhver holdning til verden, jeg ellers måtte have og argumentere for.’

https://www.information.dk/debat/2018/11/kan-altsaa-godt-vaere-fornuftig-hoere-paa-psykisk-syg?

 

 

Presseklip søndag d. 11. november, 2018

 

Peter Gøtzsche har tusindvis af venner – men magtfulde fjender

Dagbladet Jyllands-Posten, 9. november, 2018

4000 støtteerklæringer er blevet indsamlet til fordel for Peter Gøtzsche af to fremtrædende Cochrane professorer. De taler PG’s sag, og har skrevet et åbent brev til Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) hvori de fremhæver, at PG har spillet en central rolle for gennemsigtighed, sundhed og forsvaret af uafhængig forskning.

https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE10995428/kontroversiel-laege-har-tusindvis-af-venner-men-magtfulde-fjender

Har du en sindssyg nabo?

Nyhedsanalyse,  Politiken, d. 6. november, 2018

Den nye medicinske behandling der startede 50’erne og det mere normaliserende syn på sindssyge har medført, at potentielt farlige mennesker nu går rundt iblandt os, skriver sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen i en analyse.

Regionerne og kommunerne anerkender, at normaliseringen nok er gået for vidt, og at alt for mange af de mest psykisk syge får for ringe hjælp.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6820336/Har-du-en-sindssyg-nabo

 

Diagnosticering og behandling er steget, stigma er faldet

American Psychiatric Association, 5. november, 2018

Blandt elever på college i USA, er andelen af mennesker, der er diagnosticerede med en psykiatrisk diagnose steget fra 22 til 36 pct. fra 2007 til 2017. I samme periode er stigningen i behandlingen gået fra 19 til 34 pct. Stigma er ifølge studiet faldet.

https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/among-college-students-mental-health-diagnosis-and-treatment-are-up-stigma-is-down

 

Krisen i Cochrane og Gøtzsche affæren

Kommentar af David Healy, 5. november, 2018

Fra 2012 og frem har Peter Gøtzsche (PG) i intensiverende grad peget på farerne ved antidepressiv medicin og adskillige uger inden bestyrelsesmødet der ledte til eksklusionen, havde PG og Tom Jefferson offentligt betegnet en Cochrane gennemgang af HPV vaccineforsøg, som utroværdig og som et bedrag af Cochrane’s mission.

Dette fremprovokerede en krise. Cochrane bestyrelsesmedlemmer blev delt over PG’s eksklusion. Næsten halvdelen af bestyrelsen forlod deres post. Et stort antal Cochrane centre fra hele verden meddelte skriftligt deres støtte til PG.

https://davidhealy.org/wp-content/uploads/2018/11/2018-Crisis_in_cochrane.pdf

 

Stop navnelegen i psykiatrien

Debatindlæg i Dagbladet Politiken, 5. november, 2018

Virkeligheden er, at det er sygdommen, der invaliderer, ikke betegnelsen. Betegnelsen vil altid være negativ for os, der er psykisk syge og psykiatribrugere, skriver Bernd Bachmann i et debatindlæg.

Han mener desuden, at det er umuligt at finde en betegnelse for psykisk sygdom, som han vil være stolt af at bruge og at det ville være langt mere produktivt i forhold til tabu og stigma, hvis man i stedet for at finde nye betegnelser brugte krudtet på at informere om, hvad betegnelserne dækker.

https://politiken.dk/debat/art6820986/Det-er-alligevel-umuligt-at-finde-en-betegnelse-for-psykisk-sygdom-som-jeg-vil-være-stolt-af-at-bruge

Sats mere på psykiatrien

Kristeligt Dagblad, 4. november, 2018

Vi ved godt, at noget er galt. Ca. en halv million danskere tager antidepressiv medicin, og hver fjerde dansker rammes på et tidspunkt i sit liv af psykisk sygdom. Alligevel er psykiske lidelser stadig tabubelagt. Sådan skriver journalist Johannes Henriksen i en Leder.

Han mener endvidere, at det er afgørende, at især børn og unge, men også voksne, får en større forståelse for, at psykisk sygdom har med krop og biologi at gøre på samme måde som fysiske lidelser, brækkede ben og ondt i ryggen.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/sats-mere-paa-psykiatrien

 

Hvorfor er det mere skamfuldt at have en svaghed i hjernens netværk end i ryggens brusk?

Dagbladet Jyllands-Posten, 3. november, 2018

Psykiske sygdomme er særdeles udbredte i befolkningen, men de er tabuiserede, usynlige og hemmelige. Vi taler ikke om dem, vi skammer os måske. Selv om der er tale om folkesygdomme. Sådan siger Merete Nordentoft, overlæge og professor i psykiatri, til Jyllands-Posten.

Hun mener, at det er mere sandsynligt, at væksten i antallet af psykiatriske patienter skyldes en hidtidig underbehandling, snarere end en overdiagnosticering.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE10965483/hvorfor-er-det-mere-skamfuldt-at-have-en-svaghed-i-hjernens-netvaerk-end-i-ryggens-brusk

 

Mormor fik døsekure og det hvide snit

Dagbladet Jyllands-Posten, 3. november, 2018

Psykiatriens historie er et stort rædselskabinet af behandlingsmetoder uden nogen dokumenterbar effekt. I sin bog ”Hvordan skaber vi fremtidens psykiatri” beskriver Merete Nordentoft (MN), hvordan psykiatriske patienter herhjemme gennem tiderne har lagt krop til. MN’s mormor blev udsat for flere forskellige af disse metoder og døde som 43 årig kort tid efter at hun havde fået det hvide snit.

MN siger, at det psykiatriske behandlingssystem er helt anderledes i dag og siger, at forskere i mellemtiden har udviklet effektive, evidensbaserede behandlinger for mange psykiske lidelser.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10966603/mormoren-fik-doesekure-og-det-hvide-snit

 

Satspuljeaftale styrker hjælpen til psykisk sårbare unge

Ritzau telegram, 2. november, 2018

En satspuljeaftale på sundhedsområdet betyder flere penge til indsatser over for børn og unge med mistrivsel og psykiske problemer. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet. Satspuljeaftalen, der rækker fra 2019 til 2022, består af i alt 994,9 millioner kroner.

Knud Aarup, der er formand for foreningen Bedre Psykiatri, er dog ikke imponeret over aftalen. Han siger, at aftalen peger på nogle af de rigtige problemområder, men at den er fuldstændig utilstrækkelig

Ifølge formandens beregninger svarer styrkelsen af PPR til i gennemsnit under 500.000 kroner per kommune.

https://www.information.dk/telegram/2018/11/satspuljeaftale-styrker-hjaelpen-psykisk-saarbare-unge

 

 

Presseklip søndag d. 4. november, 2018

Psykiater: Vi skal bekæmpe psykisk sygdom, lige så ambitiøst som vi bekæmper kræft

Kristeligt Dagblad, 1. november, 2018

En psykose kan være udløst af en betændelse i hjernen og kræve en hel anden medicin, end patienter får i dag, siger psykiater Merete Nordentoft (MN), overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet.

MN har skrevet en ny bog med titlen ‘Hvordan skaber vi fremtidens psykiatri’, hvori hun blandt andet skriver: ‘Psykiatriens allervigtigste udfordring er, at årsagsforhold og sygdomsmekanismer for mange af de forskellige psykiske lidelser ikke er afklaret. Det er endnu ikke lykkedes at knække koden og præcis forstå, hvorfor nogle bliver psykisk syge, mens andre ikke bliver det’

MN siger, at det medicinsk er uacceptabelt, at patienter fortsat må acceptere behandling med stoffer der kan have sundhedsskadelige bivirkninger, og hun efterlyser større indsats i forskningen på det psykiatriske felt.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/psykiater-vil-loese-psykens-gaader-vi-skal-bekaempe-psykisk-sygdom-lige-saa-ambitioest-som

 

Psykiater: Det kan være en lidelsesfuld affære at være genert

Kronik i Kristeligt Dagblad, 1. november, 2018

Generthed er en overset lidelse, mener kronikøren Niels Kjeldsen-Kragh, speciallæge i psykiatri. Han skriver, at den generte er styret af et misforhold mellem idealer og virkelighed, samt paranoia og frygt for at udstille sig. Han tilføjer, at den sky og hæmmede lider under sin ufrivilligt tilbagetrukne tilstand og at generthed kan blive så udpræget at det nærmer sig social fobi.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/det-kan-vaere-en-lidelsesfuld-affaere-vaere-genert

 

‘En mur bygget for at holde folk ude’: Den ubarmhjertige bureaukratiske labyrint i sociale tilbud til børn.

Kronik i The Guardian, 1. november, 2018

I et system, hvor der er skåret ind til benet, var det udmattende og udmarvende, at få den støtte, vi var blevet lovet til vores datters behov for specialundervisning. Sådan skriver en kronikør. Han beretter om familiens kamp for at få hjælp til deres datter i det sociale system i England. Han mener, at der for at ske ændringer i systemet, skal være et oprigtigt ønske hos regeringen, men at det ikke er til stede.

https://www.theguardian.com/society/2018/nov/01/cruel-bureaucratic-maze-childrens-services-special-educational-needs

Traumatiske oplevelser i barndommen associeres med spiseforstyrrelse

Mad In America, 1. november, 2018

Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem udviklingen af spiseforstyrrelser og traumer i barndommen, både seksuelle, fysiske og i særdeleshed psykiske.

Studiet er det første studie, der viser en sammenhæng mellem traumer i barndommen, dissociation og spiseforstyrrelser.

https://www.madinamerica.com/2018/11/childhood-emotional-abuse-associated-internal-eating-disorder-voice/

 

Millioner til psykiatriske senge er spildt – nu vil KL og regionerne skrotte projektet

Dagbladet Jyllands-Posten, 28. oktober, 2018

43 af 83 af de sengepladser, der er beregnet til særlige udsatte borgere, står tomme. Det er penge lige ud af vinduet, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (s). Hver enkelt af sengepladserne koster ifølge Danske Regioner ca. 1,9 mio. kr. om året. Der er planlagt 150 særlige sengepladser i alt.

Gitte Ahle, formand Dansk Psykiatrisk Selskab, glæder sig over udmeldingen, og erklærer, at de i foreningen er enige i, at modellen bør skrottes, og at sengepladserne bør omlægges til ordinære pladser.

https://jyllands-posten.dk/premium/ECE10966480/millioner-til-psykiatriske-senge-er-spildt-nu-vil-kl-og-regionerne-skrotte-projektet

 

 

Satspulje vil styrke indsats for børn og unge i mistrivsel

Pressemeddelelse, sundhedsministeriet

Psykiatrien bliver styrket, så særligt børn og unge, der psykisk mistrives, bliver opfanget, inden problemerne vokser sig store.

https://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Sundhedspolitik/2018/November/PM_Sats_SUM.aspx

 

 

søndag d. 28. oktober, 2018

 

Tvang mod børn og unge fortsætter

Ritzau, 26. oktober, 2018

De psykiatriske afdelinger kan ikke leve op til målsætningerne om at nedbringe tvang. Heller ikke på børne- og ungeområdet. Det fremgår af en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

I 2015-2016 oplevede 325 børn og unge tvang i psykiatrien. Det følgende år var antallet 362 og i 2017-2018 var det 317. Der er derfor ifølge styrelsen ikke sket en betydelig udvikling på området.

https://www.bt.dk/samfund/tvang-mod-boern-og-unge-fortsaetter

 

Regeringens psykiatriplan får kun en enkelt stjerne

Debatindlæg i Dagbladet Information, d. 25. oktober, 2018

Regeringens psykiatriplan er i realiteten en ønskeliste. I sin opremsning af ønsker står konsekvenserne af en underprioritering af psykiatrien lysende klart mellem linjerne.

Planens manglende realitetssans gør, at vi kun kan give regeringen en enkelt stjerne for det optimistiske budskab, skriver Mikkel Rasmussen speciallæge i psykiatri samt medlem af regionsrådet i Midtjylland for Psykiatri-Listen og Camilla Fabricius (S) 1. viceborgmester i Aarhus.

https://www.information.dk/debat/2018/10/sundhedsminister-ellen-trane-noerbys-psykiatriplan-faar-kun-enkelt-stjerne

 

Unge med psykiske vanskeligheder henvender sig oftere på skadestuen

The Independant, d. 25 oktober, 2018

Antallet af unge under 18 i England som henvender sig på skadestuen med psykiske problemer er næsten fordoblet på 5 år, viser en ny rapport.

Samtidigt viser en anden rapport, at 61 pct. af forældrene svarer, at børnenes modtagelse hos myndighederne enten er ‘dårlig’ eller ‘uacceptabel’. 75 pct. af forældrene mener, at det ville være hjælpsomt hvis børnene havde et trygt sted at henvende sig i deres lokalsamfund når de oplever krise.

https://www.independent.co.uk/life-style/mental-health-young-people-a-and-e-department-of-health-and-social-care-figures-a8600596.html

 

Ny lyserød psykiatrisk afdeling på AUH i Skejby: Kunst fra Risskov lever videre

DR, 25. oktober, 2018

Torsdag blev kunsten, på den nye afdeling i Skejby hvor patienterne flytter ind i slutningen af november, indviet. Velkomstområdet er ikke den klassiske hvide hospitalsfarve. Derimod er den lyserød. Der er blandt andet objekter fra Museum Ovartaci i Risskov, hvor der er udstillet talrige værker skabt af kunstnere med psykiske lidelser.

 

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/ny-lyseroed-psykiatrisk-afdeling-paa-auh-i-skejby-kunst-fra-risskov

 

Tid til patienterne kan afskaffe tvangsbehandling

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, 23. oktober, 2018

Det at blive spændt fast mod sin vilje er en ofte grænseoverskridende og voldsom oplevelse.

Derfor er det en virkelig god nyhed for patienterne og personalet i psykiatrien, når Sundhedsstyrelsen nu kan fortælle, at det er lykkedes seks afdelinger i hele landet, i et forsøgsprojekt, at mindske brugen af bæltefikseringer drastisk.

Den helt afgørende lære fra projekterne er, at mindre tvang kræver, at personalet har tid til patienterne. Tid til at lytte. Tid til at opdage, når en patient er på vej ud i en krise.

 

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10941045/tid-til-patienterne-kan-afskaffe-tvangsbehandling

 

Psykiatri på afveje

Leder i Dagbladet Politiken, 22. oktober, 2018

Siden 2009 er antallet af hændelser, hvor politiet har måttet rykke ud til personer der har en psykisk lidelse, næsten tredoblet til 42.800. Og antallet af tvangsindlæggelser er vokset med 45 procent. Det er uanstændigt at overlade psykisk syge til politiet.

https://politiken.dk/debat/ledere/art6786886/Psykiatri-på-afveje

 

Børnepsykiater i Irland klager over forholdene til ombudsmanden

The Independant Ireland, 21. oktober, 2018

Børnepsykiateren beskriver de lokale forhold han arbejdede under som et ‘absolute hell hole‘ og advarer imod, at manglen på ressourcer betyder høj risiko for alvorlig morbiditet og potentelle dødsfald.

Han har opsagt sit arbejde på baggrund af forhold som han beskriver som stridende imod menneskerettighederne og som værende etisk og moralsk uansvarlige.

https://www.independent.ie/irish-news/health/doctors-fear-over-mental-health-care-for-children-37441799.html

 

En mors kamp for at få oplysninger om sin søns behandling

The Scotland Herald, 21. oktober, 2018

Hvis hun havde haft viden om hvordan sønnen blev medicineret og om bivirkningerne der fulgte med, som hun mener forværrede hans tilstand, kunne hun bedre have kunnet hjælpe ham og måske have reddet hans liv, tilføjer hun.

Hun mener at hans lidelse ikke blev behandlet hensigtsmæssigt og at han var overladt til sig selv og dermed til fare for sig selv og andre.

Det afgørende i min klage var, at han blev ordineret stoffer der gjorde tingene værre. Der skabte problemerne. Han gik fra at være en sjov, uærbødig, flot mand, med en skarp intelligens, til at være overvægtig, usammenhængende og forpint’

Han blev fundet død i sit hjem som 42 årig februar sidste år.

https://www.heraldscotland.com/news/16997243.mother-tells-how-she-struggled-to-find-out-about-her-sons-treatment-from-doctors/

 

Travlhed forringer psykiateres uddannelse

DR, 20. oktober, 2018

Lærerige opgaver såsom udredning og diagnostik fylder ofte meget lidt i uddannelsen til psykiater. Det viser en medlemsundersøgelse som foreningen Yngre Læger har foretaget blandt de fremtidige psykiatere.

Yngre Lægers næstformand, den nordjyske læge Søren Lunde, forklarer, at der i Nordjylland er mangel på psykiatere samtidigt med at antallet af patienter i flere år er steget, hvilket giver stor travlhed på de psykiatriske afdelinger og at det er en af årsagerne til, at uddannelsen bliver svækket.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/travlhed-forringer-psykiateres-uddannelse

 

 

Søndag d. 21. oktober 2018

 

Mere tid til patienterne bringer antallet af bæltefikseringer ned viser forsøg

DR, 18. oktober, 2018

På seks psykiatriske afdelinger er antallet af bæltefikseringer tilsammen faldet fra 501 om året til 179.  Det viser en ny rapport, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort. Brugen af andre former for tvang, som akut beroligende medicin og fastholdelser, er ikke steget under forsøget.

Ifølge rapporten har det hjulpet, at afdelingerne under forsøget har fået tilført flere midler,  så de  kunne ansætte personale og efteruddanne medarbejderne. Dette har gjort det muligt at skabe en anden kultur på afdelingerne.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/mere-tid-til-patienterne-bringer-antallet-af-baeltefikseringer-markant-ned

 

Krisen i den mentale sundhed skal findes i regeringens politik

The Guardian, 16. oktober, 2018

Den ødelæggende effekt af velfærdsreformer og gentagne konservative regeringer har svigtet mennesker med psykiske problemer ved hver mulig lejlighed. Hvad der helt sikkert stopper mennesker fra at få hjælp, er manglen på adgangen til støtte.

Lad os hellere tale om nedskæringerne på de kommunale budgetter, retshjælpen og uddannelsessystemet, end prøve at finde fejlen i individet.

https://www.theguardian.com/society/2018/oct/16/mental-health-crisis-government-policy-not-stigma

 

Børnepsykiaterne vil have styr på medicinrod

DR, 15. oktober, 2018

Det er stærk medicin som kan have alvorlige bivirkninger og i nogle tilfælde være potentielt livstruende, som børn og unge med psykiske lidelser bliver behandlet med.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab vil derfor anbefale, at personalet på de steder der har problemer med medicinhåndteringen bliver fagligt opkvalificeret.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/boernepsykiaterne-vil-have-styr-paa-medicinrod-det-er-jo-ikke-pebermynte

Lempede regler skal fylde tomme sengepladser

Jyllands Posten 13. oktober

Politikerne vil lette reglerne, så patienterne for eksempel ikke nødvendigvis skal være til akut fare for andre for at få en af 150 særlige pladser. Det sker et halvt år efter at de første pladser blev oprettet. 45 af de første 79 særlige pladser står fortsat tomme.

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE10936293/lempede-regler-skal-fylde-de-tomme-sengepladser-i-psykiatrien

 

Presseklip søndag d. 14. oktober 2018

 

Patient frygter for sammenlægningen af skadestuer i Århus

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 13. oktober, 2018

I værste fald vil en sammenlægning af skadestuerne på Aarhus Universitetshospital gøre, at mange psykisk syge ikke vil opsøge skadestuen, selv om de har brug for akut hjælp. Det mener Lærke Jessen, som har egen erfaring fra psykiatrien.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10922351/undskyld-jeg-vil-gerne-doe/

 

Cochrane samarbejdet har svigtet os alle

Robert Whitaker, Mad in America, 11. oktober, 2018

Cochranegruppen skal huske at den tjener offentligheden og beslutningen om at fjerne Peter Gøtzsche, P.G. ,svigter denne forpligtelse.

Eksklusionen havde intet at gøre med P.G’s evner som videnskabsmand, og der er mange fra Cochrane-samarbejdet, der støtter P.G. Fire medlemmer af bestyrelsen forlod deres poster i protest mod eksklusionen af PG, og de 31 direktører fra Cochrane centrene i Spanien og Latinamerika har alle underskrevet et brev, der sætter spørgsmålstegn ved hans fjernelse.

https://www.madinamerica.com/2018/10/the-cochrane-collaboration-has-failed-us-all/

Psykiatrisk hospital i Risskov flytter til supersygehus: Sikkerheden er tænkt ind

DR, 10. oktober, 2018

De nye psykiatriske bygninger breder sig over 20.000 kvadratmeter, og servicechef Niels Aller håber, at patienter og ansatte vil kunne mærke en klar forskel på sikkerheden. Han forklarer, at både patienter og ansatte gerne skal opleve, at sikkerheden er blevet mindre synlig. Men at den muligvis også er blevet endnu stærkere, end den var i de gamle bygninger i Risskov.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/psykiatrisk-hospital-i-risskov-flytter-til-supersygehus-sikkerheden-er

 

 

 

Presseklip søndag d. 7. oktober

 

Mindre tvang i Region Syddanmark

DR, 5. oktober, 2018

I 2016 havde Region Syddanmark 188 bæltefikseringer. Det svarer til 3-4 om ugen. I første halvår af 2018 var tallet faldet til 18 bæltefikseringer, og nedgangen er sket uden, at brugen af medicin er steget. I stedet for piller er kodeordene samtale og ansvar.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/stort-fald-i-brugen-af-tvang-i-psykiatrien-i-region-syddanmark

 

Millioner får angst og hallucinationer når de stopper med depressionsmedicin

BBC 2. oktober, The independant, 3. oktober, 2018

Det er alvorlige, invaliderende symptomer, som kan vare i uger, måneder eller længere, som forekommer når folk stopper med brugen af disse stoffer, fortæller Dr. James Davies, fra University i Roehampton, som har stået i spidsen for et nyt studie publiceret i ‘Journal of Addictive Behaviours.’

Mange læger fejldiagnosticerer disse udtrapnings-symptomer, som at depressionen skulle være kommet tilbage. Det resulterer i meget unødvendig og skadelig langtidsordinering, fremgår det videre.

Professor John Read fra University of East London, der er medforfatter på studiet, oplyser, at omkring fire millioner mennesker alene i England kan have disse ophørssymptomer, heraf har cirka halvdelen, omkring 1,8 millioner mennesker alvorlige problemer i form af angst, hallucinationer og søvnproblemer.

https://www.independent.co.uk/news/health/depression-withdrawal-symptoms-antidepressants-side-effects-nice-prescription-drugs-a8565066.html

https://www.bbc.com/news/health-45717465

 

Ung mand dømt til psykiatrisk behandling for drab på købmand

DR, 3. oktober

Anbringelse på psykiatrisk hospital på ubestemt tid. Sådan lyder straffen i sagen om den 21-årige mand, der i oktober sidste år gik ind i Spar-købmanden i den nordjyske by Suldrup, hvor han tilsyneladende helt umotiveret stak den 55-årige købmand Finn Degn Ovesen flere gange med en kniv. Knap to uger efter døde købmanden af sine skader.

Retten fandt det ved domsafsigelsen bevist, at Finn Degn Ovesen døde som følge af de knivstik, den 21-årige gav ham, og at gerningsmanden undervejs må have indset, at det var sandsynligt, at købmanden ville dø som følge af overfaldet.

Flere eksperter kritiserede i foråret Psykiatrien i Region Nordjylland og opholdsstedet Gården for håndteringen af den 21-årige mand, der kun fem dage før drabet var blevet indlagt på psykiatrisk afdeling. Her fandt man ikke anledning til at tvangsindlægge ham, og op til drabet befandt han sig heller ikke på opholdsstedet, som han forlod tre dage før overfaldet i købmandsbutikken.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/dom-i-sag-om-koebmandsdrab-21-aarig-mand-faar-behandlingsdom

 

Psykedeliske svampe er kommet tættere på medicinsk anvendelse

The New York Times, 3. oktober, 2018

Forskere fra John Hopkins Universitet har anbefalet, at psilocybin, det aktive stof i hallucinogene svampe, bliver klassificeret til medicinsk brug, hvilket muligvis kan bane vejen for at det psykedeliske stof en dag kan bruges til behandlingen af depression og angst.

https://www.nytimes.com/2018/10/03/science/magic-mushrooms-psilocybin-scheduleiv.html

 

Fysisk magtanvendelse bruges oftere mod patienter med indlæringsvanskeligheder

The Guardian, 2. oktober, 2018

Et voksende antal patienter med indlæringsvanskeligheder, oplever fysisk magtanvendelse på britiske psykiatriske afdelinger. Personalet brugte i 2017 fysisk magt mod denne patientgruppe 22000 gange, næsten 50% mere end de 15000 tilfælde i 2016, afslører BBC.

https://www.theguardian.com/society/2018/oct/02/physical-restraint-used-on-50-more-nhs-patients-with-learning-disabilities

 

Ny analyse indikerer at effekten af depressionsmedicin er overvurderet.

Mad In America, 1. oktober, 2018

Analysen antyder, at resultaterne i STAR*D studiet overdriver virkningen af antidepressiva og at den reelle virkning af præparaterne er cirka halvdelen af hvad der er rapporteret i effektivitetsmålingerne.

https://www.madinamerica.com/2018/10/reanalysis-stard-study-suggests-overestimation-antidepressant-efficacy/

 

Presseklip søndag d. 30. september

 

Lad os få et nationalt psykiatriråd, så vi kan genopbygge tilliden til psykiatrien

Debatindlæg i Kristeligt Dagblad, d. 27. september, 2018

Psykiatrien skal selvstændigt på finansloven. Og for at sikre en mere effektiv og transparent behandling skal de offentlige penge følge den enkelte borger i behandlingen hos offentlige og private og der skal være gennemsigtige budgetter på alle niveauer.

Det mener branchedirektør i Sundhed Danmark og administrerende direktør i Psykiatri Plus A/S, Jesper Danneris Luthman og Henrik Sven Sørensen.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/debatindlaeg/vi-maa-genopbygge-tilliden-til-psykiatrien-lad-os-faa-et-nationalt-psykiatriraad

 

Psykiatrien mangler læger i hobetal

Dagbladet Jyllands-Posten, d. 23. september, 2018

Regionerne mangler op mod 89 speciallæger i psykiatri, og en rundspørge blandt yngre læger vidner om en truende medarbejderflugt og en spørgeundersøgelse med 420 respondenter blandt speciallæger og læger under uddannelse viser, at psykiatrien har et dårligt fagligt ry.

Regeringen vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til en bedre rekruttering og dertil afsætte 10 mio. kr. til rekrutterings- og fastholdelsesindsatser. Derudover vil regeringen give psykiatrien en mere fremtrædende rolle i uddannelsen af speciallæger.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10886259/psykiatrien-mangler-laeger-i-hobetal-men-maaske-er-der-lys-forude/

Enhedslisten: Regeringen gør grin med Psykiatrien

Ritzau Telegram, 21. september, 2018

Siden 2009 er der kommet 30 procent flere patienter i voksenpsykiatrien, og over 60 procent mere i børne- og ungepsykiatrien. Alligevel er regeringens plan samlet set mindre end den foregående plan, som den afløser, sådan siger Enhedslistens psykiatriordfører Stine Brix og tilføjer, at det er dybt usympatisk, at regningen bliver tørret af på de fattigste mennesker i Danmark, og at psykiatrien har brug for at komme på finansloven, så man ved, hvad man har at gøre godt med.

https://www.berlingske.dk/politik/enhedslisten-regeringen-goer-grin-med-psykiatrien

 

Behandlerne i børne- og ungdomspsykiatrien bruger kun en fjerdedel af deres tid på patientkontakt

Dagbladet Information, d. 21. september, 2018

Psykiatere og psykologer i børne- og ungdomspsykiatrien bruger kun 16-26 procent af arbejdstiden på direkte patientkontakt. Det viser en ny rapport fra Sundhedsministeriet.

Det er for lidt, mener en ledende overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, som er et af de steder, hvor stikprøveundersøgelsen bag rapporten er foretaget.

https://www.information.dk/indland/2018/09/behandlerne-boerne-ungdomspsykiatrien-bruger-kun-fjerdedel-tid-paa-patientkontakt

 

 Presseklip søndag den 23. september

 

80 mio. til Nyrups center – men hvor mange bruger det?

Weekendavisen 21-27september

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) er klar til at give 80 millioner til en højt profileret ungerådgivning, Headspace, som led i regeringens psykiatriudspil. Men det er usikkert om rådgivningen bliver brugt.

Headspace er stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 2013 og har i dag 18 centre rundt om i landet for psykisk sårbare. Men det er svært at få, indsigt i hvor mange unge, der bruger centrene. Centret i Greve lukker i år efter at kun 20 børn har brugt centret i en periode fra december 2016 til oktober 2017, skriver Weekendavisen

https://www.weekendavisen.dk/2018-38/samfund/skjulte-tal-offentlige-penge

Regeringen fremlægger 43 initiativer til styrket psykiatri

DR, 21. september

Unge ned til 14 år skal have tilskud til psykologhjælp, og så børn og unge have tilbud om psykiatrisk hjælp i nærmiljøet. Sammenlagt afsætter regeringen 2,1 milliarder kroner til psykiatrien over de næste fire år. Heraf stammer 400 millioner kroner fra det nyligt fremlagte finanslovsforslag.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringen-fremlaegger-43-initiativer-til-styrket-psykiatri

Mens psykiatrien mangler plads, står 45 nye senge tomme

Jyllands-Posten, 20. september

Siden marts har danske kommuner betalt 26,9 mio. kr. til en ny type psykiatriske pladser, som står ubrugte hen. »Vanvittigt,« lyder kritikken.

Mens psykiatrien mangler plads, står 45 nye senge tomme – Indland

Horrible nedskæringer i psykiatrien

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 20. september, 2018

Forestil dig, at du bliver indlagt på sygehuset. Du bliver diagnosticeret med en blindtarmsbetændelse. Lige inden du skal opereres, bliver du udskrevet igen, fordi der lige er kommet en ind med en blodprop i hjertet. Desværre er der ikke plads til jer begge to på sygehuset, så du bliver sendt på gaden igen, med besked på at du kan henvende dig i skadestuen, hvis det bliver slemt igen. Nej vel!

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10876540/horrible-nedskaeringer-i-psykiatrien/

Betjente og læger skal rykke sammen ud til psykisk syge

Dagbladet Politiken, d.20. September, 2018

Regeringen vil oprette udrykningshold, hvor politi og sundhedspersonale i fællesskab tager ud til psykisk syge borgere for at undgå voldelige konfrontationer. Det kan forebygge tvangsindlæggelser, lyder en reaktion.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6713516/Betjente-og-læger-skal-rykke-sammen-ud-til-psykisk-syge

Peter Gøtzsche fortsætter som chef for Det Nordiske Cochrane Center

Dagens Medicin 17. september

Peter Gøtzsche er blevet ekskluderet fra det internationale Cochrane, men arbejdet i Det Nordiske Cochrane Center fortsætter som hidtil med ham som chef, bekræfter Peter Gøtzsche.

Det internationale Cochrane ejer nemlig ikke Det Nordiske Cochrane Center, i stedet er det delvist finansieret af den danske regering og får ligeledes andre bidrag.

Seks ud af i alt 13 medlemmer ønskede ham ude, en stemte blankt og en udeblev. Fem medlemmer var imod at stemme ham ud. Fire af disse valgte efter beslutningen om at ekskludere Peter Gøtzsche fra bestyrelsen i Cochrane at gå fra deres poster.

Cochrane begrunder ekskluderingen af Peter Gøtzsche med, at han har skabt dårligt omdømme for organisationen.

https://dagensmedicin.dk/peter-goetzsche-fortsaetter-som-chef-for-det-nordiske-cochrane-center/

 Psykiatriens mest syge indlægges i gennemsnit 19 gange årligt

Ritzau Telegram, d. 17. september, 2018

En gruppe på 74 meget syge psykiatriske patienter står for en stor del af alle genindlæggelser. I gennemsnit var de 74 patienter indlagt 19 gange i fjor.

– 19 indlæggelser om året. Det er i ordets oprindelige betydning bindegalt og udtryk for en pivringe kvalitet i psykiatrien, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard til Jyllands-Posten.

https://www.b.dk/nationalt/psykiatriens-mest-syge-indlaegges-i-gennemsnit-19-gange-aarligt

Den mentale sundhedskrise i England forværres når 2000 opsiger deres job

The Guardian, 15. september, 2018

Tusindvis af sygeplejersker, terapeuter og psykiatere forlader NHS (National Health Service). I alt

2000 medarbejdere, på det mentale sundhedsområde, forlader hver måned deres stillinger i NHS i England, ifølge tal fra Department of Health and Social Care.

https://www.theguardian.com/society/2018/sep/15/nhs-mental-health-crisis-staff-quit

 

September, søndag d. 16

 

 Kemisk tvang på plejehjem

 Opinion i The Guardian, 13. September, 2018

Næsten to tredjedele af beboerne på plejehjem ordineres jævnligt psykofarmaka. Overforbruget af sløvende medicin som ‘kemisk tvang’ på plejehjem er ikke et nyt problem, og der er stærke beviser for, at mange psykiatriske medicintyper ikke blot ofte er ineffektive, men at de også kan forsage ældre betydelig skade.

https://www.theguardian.com/science/2018/sep/13/robbed-of-precious-time-chemical-restraints-and-aged-care

 

 

Selv læger kan blive ramt af Akatisi

Blog på David Healys hjemmeside, 11. September, 2018

En læge har begået selvmord efter at have været i psykiatrisk behandling med psykofarmaka. Behandlingen kan forårsage alvorlige bivirkninger kendt som akatisi, der er en ulidelig tilstand af mental og fysisk uro. Det har været kendt i årtier at akatisi kan føre til selvmord, skriver bloggeren Johanna Ryan.

 https://davidhealy.org/even-docs-get-killed-by-akathisia/

2.000 om måneden skal stoppe lægeflugt fra Psykiatrisk Hospital i Risskov

DR, 11. September, 2018

Psykiatrisk Hospital i Risskov har været hårdt ramt af lægeflugt, og alene på den største afdeling, Afdeling Q, er næsten halvdelen af overlægerne forsvundet til andre jobs eller gået på pension de sidste to år. Det får nu ledelsen til at give en lønforhøjelse til de resterende i håb om at få dem til at blive, fortæller direktøren for psykiatri- og socialforvaltningen Gert Pilgaard Christensen.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/2000-mere-i-loen-om-maaneden-skal-stoppe-laegeflugt-fra-psykiatrisk

 

 Hjælp til selvmordstruede er ringe

Læserbrev i Information, 10. september, 2018

I Danmark dør over 500 mennesker årligt som følge af selvmord, og over ti gange så mange mennesker har forsøgt at slutte livet på egen hånd. En undersøgelse fra Nordsjællands Hospital viser, at de fleste mennesker, der forsøger at begå selvmord, ikke får tilbudt hjælp, efter de er kommet hjem fra hospitalet. Det er utrolig foruroligende, da to ud af tre forsøger at begå selvmord igen.

https://www.information.dk/debat/2018/09/hjaelpen-selvmordstruede-foruroligende-ringe

Flere små patienter i psykiatrien

Ritzau d. 10. september, 2018

I løbet af de seneste ni år er antallet af børn og unge under 19 år, som kommer i kontakt med psykiatrien, steget med 72 procent.

Mens 20.686 børn og unge i 2009 var patienter på en af landets psykiatriske afdelinger, så var antallet i 2017 35.578, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

https://www.b.dk/nationalt/flere-smaa-patienter-i-psykiatrien

 

S og DF kræver handling på bosteder: ‘Det flyver under offentlighedens radar’

DR, d. 8. september, 2018

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kræver handling efter, at Folketingets Ombudsmand i en rapport har konstateret udbredt utryghed på en række psykiatriske bosteder rundt omkring i landet.

I rapporten bliver der peget på, at man på flere psykiatriske botilbud får blandet for mange forskellige typer beboere sammen.

Der skal fremover være meget klarere retningslinjer for håndteringen af episoder med vold og trusler – og så skal beboerne i langt højere grad fordeles efter deres behov.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/s-og-df-kraever-handling-paa-bosteder-det-flyver-under-offentlighedens-radar

Sundhedsminister: Jo, psykiatrien har brug for et løft

 Debatindlæg i Jyllands-Posten, d. 7. September, 2018

Vi skal være bedre til at gribe børn og unge med psykisk mistrivsel, vi skal have færre genindlæggelser, og vi skal løfte kvaliteten og intensiteten i behandlingen af de allermest syge patienter. Derfor er det trist, hvis Socialdemokraterne fortsat vil sætte sig på sidelinjen, for patienter, medarbejdere og pårørende i psykiatrien har i den grad behov for, at alle engagerer sig i at løfte psykiatrien, mener ministeren.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10854762/sundhedsminister-jo-psykiatrien-har-brug-for-et-loeft/

 

 Pårørende om genindlæggelser: »Det er ikke bare tal, det er mennesker med liv og følelser e

Dagbladet Politiken, 6. september, 2018

Det viser noget om psykiatrien som helhed, når det ikke er lykkedes at bringe antallet af genindlæggelser ned, mener pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Hver femte genindlægges fortsat inden for 30 dage.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687721/%C2%BBDet-er-ikke-bare-tal-det-er-mennesker-med-liv-og-følelser-og-pårørende

 

Presseklip 9. September

 Psykiaternes formand: Det værste er, at alle ved det.

Dagbladet Politiken, 6. September, 2018

Patienter med svære psykiske sygdomme bliver udskrevet, før de er stabile. Psykiatrien har brug for at blive nulstillet. I dag behandler vi patienterne for dårligt, for dyrt og for lidt. Det er ingen tjent med.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687726/Det-værste-er-at-alle-ved-det.-Politikerne-ved-det.-Lægerne.-Myndigheder-ved-det

 

En billig måde at bekæmpe misbrug af lægemidler: Send lægerne et alvorligt brev

The New York Times, 5. September, 2018

Studier viser at ‘nudging’ kan føre til mere samvittighedsfuld ordinering. Breve hvori det til praktiserende læger oplyses, at en af deres patienter er døde af en overdosis opioider, eller at de udskriver for meget antipsykotisk medicin til folk, som kan tage skade af behandlingen, kan reducere receptudskrivelser.

https://www.nytimes.com/2018/09/05/upshot/letters-to-doctors-opioid-research.html

 

Ny rapport afslører store problemer i psykiatrien: Louise blev indlagt og udskrevet 5 gange inden for godt en måned

Dagbladet Politiken, 5. September, 2018

22,3 procent af samtlige indlagte patienter i psykiatrien bliver akut genindlagt senest 30 dage efter udskrivelsen, viser Sundhedsministeriet rapport ‘Nationale mål for sundhedsvæsenet’. Rapporten er den årlige karakteruddeling til sundhedsvæsenet og tallene på psykiatriområdet viser ifølge fagfolk et område plaget af store problemer.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687471/Louise-blev-indlagt-og-udskrevet-5-gange-inden-for-godt-en-måned

 

Pårørende til psykisk syge efterlyser bedre støtte

DR, 2. September, 2018

To tredjedele af pårørende til psykisk syge bliver ikke involveret tilstrækkeligt i behandlingen. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Bedre Psykiatri. Resultatet er ifølge foreningen stærkt bekymrende, da hastigheden for helbredelse øges og genindlæggelsesprocenten reduceres, så snart pårørende er involveret i et behandlingsforløb.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/paaroerende-til-psykisk-syge-efterlyser-bedre-stoette

 

Skadestuepatienter og psykisk syge skal dele venteværelse

Ritzau,  2. September, 2018

Det kan blive et problem for begge patientgrupper, peger flere parter på. En del af formålet med den fælles modtagelse er, at reducere overdødeligheden blandt psykisk syge. Det forklarer formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke (SF).

https://www.b.dk/nationalt/skadestuepatienter-og-psykisk-syge-skal-dele-ventevaerelse-0

 

Lars Løkke lover flere hænder til psykiatriens

Ritzau,  31. August 2018

Der er rekrutteringsproblemer i psykiatrien. Det vil regeringen tage højde for, når en ny og samlet psykiatriplan skal præsenteres til september. Regeringen vil igennem samtaler med faglige organisationer samt regionerne udpensle konkrete initiativer, der skal tiltrække flere læger, sygeplejersker samt sosu-assistenter.

https://www.information.dk/telegram/2018/08/lars-loekke-lover-flere-haender-psykiatrien

 

Danske Regioner: 100 mio. kr. til psykiatrien er ikke nok – vi har brug for en milliard

DR, 31. August, 2018

Der er brug for mere end 100 millioner, der er brug for en milliardinvestering i psykiatrien i Danmark, siger formand for Region Hovedstaden og Danske Regioners psykiatriudvalg Sophie Hæstorp Andersen

https://www.dr.dk/nyheder/indland/danske-regioner-100-mio-kr-til-psykiatrien-er-ikke-nok-vi-har-brug-en-milliard

 

Der råbes vagt i gevær overfor krisen i børn og unges mentale helbred i Storbritannien

The Guardian, 31. August 2018

Børn og teenagere står over for en uacceptabel krise i den mentale sundhed, og en tilførsel af midler til skolerne er nødvendig for at afværge livslange kriser, har lærere, læger og parlamentsmedlemmer advaret.

https://www.theguardian.com/society/2018/aug/31/calls-for-action-over-uks-intolerable-child-mental-health-crisis

 

Jeg tvivler på, at patienterne foretrækker at have 4-5 mennesker liggende hen over sig

Dansk Sygeplejeråd, 30. August, 2018

Uetisk og fagligt uforsvarligt, siger de ansatte. DSR kalder det omsorgssvigt. Baggrunden er det politiske mål om at halvere brugen af bæltefikseringer. Et mål som ifølge medarbejdere i Region Hovedstandens Psykiatri blot har ført til langvarige fastholdelser.

https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2018-10/jeg-tvivler-paa-at-patienterne-foretraekker-at-have-4-5-mennesker

 

Ketamin aktiverer opioid systemet ved behandling af depression. Eksperter advarer mod potentiale for misbrug og afhængighed

American Psychiatrics Association, 29. August, 2018

Ketamin’s akutte antidepressive effekt kræver aktivering af opioid systemet i hjernen. Selvom opioider historisk har været anvendt til behandling af depression, er det velkendt, at der er en stor risiko for afhængighed.

https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/new-research-ketamine-activates-opioid-system-to-treat-depression-experts-caution-against-widespread-use-due-to-potential-for-tolerance-abuse-and-dependence

 

2. September

Psykiatriens prioriteringer slår patienter ihjel!

Debatindlæg i Jyllands-Posten, 24. August, 2018

Der gik tre år og et selvmordsforsøg, før jeg fik lov til at tale med en psykolog. Det var først, da jeg hadede mig selv så meget, at jeg ikke kunne leve med mig selv længere, at jeg fik lov til at starte i psykologforløb. Det er det værste ved psykiatrien: Man bliver ikke taget seriøst, hvis man ikke snakker til væggen, har et massivt stofmisbrug eller er farlig for sig selv eller sine omgivelser.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10811106/psykiatriens-prioriteringer-slaar-patienter-ihjel/

 

Tilgængeligheden af benzodiazepiner for teenagere har ført til en farlig trend

Huffington Post, 24. August, 2018

Specialister i afhængighedsbehandling forventer en stor stigning i antallet af teenagere, der er blevet afhængige af en type stoffer anvendt til behandling af angst, kaldet benzodiazepiner. Mange teenagere tror at benzodiazepiner er et sikrere valg end opioider og heroin.

https://www.huffingtonpost.com/entry/teen-xanax-abuse_us_5b80040ae4b0682df5ac7bd4?guccounter=1

 

SSRI præparater påvirker fosterets hjerneudvikling

Mad In America, 25. August, 2018

Ordineringen af SSRI præparater til gravide, er accelereret over de sidste 30 år. Et nyt studie viser, at fostre, som udsættes for SSRI præparater gennem moderen, kan få påvirket deres hjerneudvikling, så det muligvis kan føre til øget udvikling af angst og andre tilstande.

https://www.madinamerica.com/2018/08/ssri-exposure-pregnancy-alters-fetal-neurodevelopment/

 

Hvordan du undgår problemer med receptpligtig medicin

Psychology Today, 25. August, 2018

10 gode råd til undgå negative konsekvenser under medicinsk behandling.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/addiction-in-society/201808/how-avoid-prescription-drug-problems

 

Regionsformænd: Vi skal investere mere i danskernes mentale sundhed

Kronik i Dagbladet Politiken, 27. August, 2018

Psykisk sygdom koster samfundet mere end kræft og kredsløbssygdomme. Så det er vigtigt, at vi bliver bedre til at investere i at holde befolkningen mentalt sund og behandle dem, der har brug for det så hurtigt og effektivt som muligt, skriver formændene for de fem regioner.

https://politiken.dk/debat/kroniken/art6675560/Vi-skal-investere-mere-i-danskernes-mentale-sundhed.-Psykisk-sygdom-koster-samfundet-meget-mere-end-vi-tror

 

De psykisk syge er stille. Er det derfor vi bare tager og tager fra dem?

Debatindlæg i Dagbladet Politiken, 29. August 2018

Personer med psykiatriske diagnoser er blandt de mere ressourcesvage i samfundet. De har ikke overskuddet til at råbe på bedre prioritering i sundhedsvæsnet. Er det derfor, vi træder på dem?

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6677423/De-psykisk-syge-er-stille.-Er-det-derfor-vi-bare-tager-og-tager-fra-dem

 

Sidestil psykiatrien og de fysiske sygdomme i sundhedsreformen

Debatindlæg i Jyllands-Posten, 30. August, 2018

I 2020 vil halvdelen af alle sygdomme ifølge WHO være psykisk betinget. Det er på tide, at regeringen og Foketinget tager det alvorligt og sikrer psykiatrien via ligestilling mellem somatiske og psykiske sygdomme.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10834513/sidestil-psykiatrien-og-de-fysiske-sygdomme-i-sundhedsreformen/

 

 

August

Færre danskere får morfin i længere tid.

DR, 24 august 2018

Antallet af danskere, der får stærkt smertestillende opioider som morfinpræparater i mere end seks måneder, er faldet markant. Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, der har sammenlignet forbruget blandt danskerne i perioden 2008 til 2017.

 https://www.dr.dk/nyheder/indland/langt-faerre-danskere-far-morfin-i-laengere-tid

 

Ventetider sender folk med ondt i sindet i armene på frivillige

Ritzau, 24. August, 2018

Lange ventetider på at komme til psykolog og en stigende bevidsthed om mentalt helbred skaber travlhed hos frivillige foreninger, der tilbyder hjælp til folk med ondt i sindet og deres pårørende.

https://www.information.dk/telegram/2018/08/ventetider-sender-folk-ondt-sindet-armene-paafrivillige

 

Byråd støtter Psykiatriens Hus, men pengene til driften mangler

Jyllands-Posten Århus, 22. August, 2018

Aarhus Byråd støtter opførelsen af det kommende Psykiatriens Hus ved Marselisborg Hospital, men der mangler stadig penge til selve driften. Det anslås, at de årlige driftsudgifter alene for Aarhus Kommune vil udgøre knap 12 mio. kr. om året.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/politik/ECE10814761/byraad-stoetter-psykiatriens-hus-menpengene-til-driften-mangler/

 

Psykiatriforeninger: Pengeposen fra regeringen er ikke tung nok

Ritzau Telegram, 20. August, 2018

Beløbet er langt fra stort nok, mener foreningen Bedre Psykiatris generalsekretær, Thorstein Theilgaard. Hos Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, mener man heller ikke, at posen er tung nok, heller ikke selv om pengene lægges til de 200 millioner, som blev øremærket psykiatrien som en del af forhandlingerne om regionernes økonomi. https://www.information.dk/telegram/2018/08/psykiatriforeninger-pengeposen-regeringen-tung-nok

 

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til de mest psykisk syge

Dagbladet Politiken, 19. August 2018

De tilførte midler skal bruges til oprettelsen af nye specialiserede teams i børne- og ungdomspsykiatrien, teams der skal forebygge tvangsindlæggelse og brug af tvang. Derudover skal der oprettes en ny type intensive sengeafsnit til de mest syge voksne, hvor der forventes 50 nye sengepladser i alt.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6668048/Regeringen-vil-afs%C3%A6tte100-millioner-kroner-til-de-mest-psykisk-syge

 

Danmark har flere opioid-afhængige end nabolande.

Dagbladet Information, d. 18. August 2018

60.000 danskere har fået opioider fast i mere end fem år. Forbruget er faldet lidt, men i mange år var Danmark det land i verden som havde det højeste forbrug pr. indbygger. Da man begyndte at bruge opioider til kroniske smertepatienter, var det blandt andet på grund af en aggressiv markedsføring fra flere medicinalfirmaer, men også eksperterne og de praktiserende læger har en del af ansvaret for situationen i dag.

https://www.information.dk/moti/2018/08/danmark-flere-opioid-afhaengige-nabolandene-rundhaandede-laeger-aggressiv-medicinalindustri-del-forklaringen

 

Flere kvinder end mænd begår selvmord på psykiatriske hospitaler

Kronik i The Independent, 18. August 2018

En stor andel af disse kvinder har muligvis været udsat for traumatiske oplevelser, fysiske overgreb eller anden form for tab af kontrol. Det er et spørgsmål om liv og død, at hospitalspersonalet forstår dette.

https://www.independent.co.uk/voices/women-suicide-psychiatric-hospitals-mental-healthprevention-symptoms-crisis-a8497091.html

 

Bæltefiksering erstattes af anden tvang i psykiatrien

Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, 17. August 2018

Sundhedsstyrelsen konkluderer, at psykisk syge fastholdes oftere og nogle gange i meget lang tid og at de også får mere medicin, end før den politiske beslutning om at nedbringe antallet af bæltefikseringer. Sygeplejersker fortæller om timelange fastholdelser, hvor de typisk skal deltage 6- 9 personer.

https://dsr.dk/kredse/hovedstaden/nyhed/baeltefiksering-erstattes-af-anden-tvang-i-psykiatrien

 

Plantegifte hos gravide kvinder kan måske øge risiko for autisme

American Psychiatric Association, 16. August 2018

Et nyt studie viser at mængden af pesticider hos gravide kvinder kan øge risikoen for agustime. Forskerne i studiet konkluderer, at det er det første bevis baseret på biomarkører, som påviser en sammenhæng mellem gravide kvinders eksponering af pesticider og risikoen for at deres børn udvikler autisme. De tilføjer at studiet bidrager til forståelse af hvad autisme er og hvordan tilstanden kan undgås, men at der brug for mere forskning.

https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/study-links-mothers-pesticide-levels-withautism-in-children

 

 Psykofarmaka forbundet med formindsket hjernestørrelse

Mad In America, 9. August 2018

Forskere finder at Valproate formindsker hjernestørrelsen hos børn diagnosticeret med bipolar lidelse i en del af hjernen der associeres med behandling af følelser. Valprorate er et psykofarmaka, der udskrives til mennesker diagnosticeret med bipolar lidelse. Forsøg med dyr har vist, at Valproate muligvis hæmmer hjernecelleudviklingen i dele af hjernen associeret med hukommelse og derved kan forsage kognitiv svækkelse.

https://www.madinamerica.com/2018/08/valproate-linked-decreased-brain-volume-children-diagnosed-bipolar-disorder/