Her kan du læse, hvad andre medier skriver om psykiatri. Der er nye presse klip hver søndag.

Presseklip søndag den 23. september

 

80 mio. til Nyrups center – men hvor mange bruger det?

Weekendavisen 21-27september

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) er klar til at give 80 millioner til en højt profileret ungerådgivning, Headspace, som led i regeringens psykiatriudspil. Men det er usikkert om rådgivningen bliver brugt.

Headspace er stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 2013 og har i dag 18 centre rundt om i landet for psykisk sårbare. Men det er svært at få, indsigt i hvor mange unge, der bruger centrene. Centret i Greve lukker i år efter at kun 20 børn har brugt centret i en periode fra december 2016 til oktober 2017, skriver Weekendavisen

https://www.weekendavisen.dk/2018-38/samfund/skjulte-tal-offentlige-penge

Regeringen fremlægger 43 initiativer til styrket psykiatri

DR, 21. september

Unge ned til 14 år skal have tilskud til psykologhjælp, og så børn og unge have tilbud om psykiatrisk hjælp i nærmiljøet. Sammenlagt afsætter regeringen 2,1 milliarder kroner til psykiatrien over de næste fire år. Heraf stammer 400 millioner kroner fra det nyligt fremlagte finanslovsforslag.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringen-fremlaegger-43-initiativer-til-styrket-psykiatri

Mens psykiatrien mangler plads, står 45 nye senge tomme

Jyllands-Posten, 20. september

Siden marts har danske kommuner betalt 26,9 mio. kr. til en ny type psykiatriske pladser, som står ubrugte hen. »Vanvittigt,« lyder kritikken.

Mens psykiatrien mangler plads, står 45 nye senge tomme – Indland

Horrible nedskæringer i psykiatrien

Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 20. september, 2018

Forestil dig, at du bliver indlagt på sygehuset. Du bliver diagnosticeret med en blindtarmsbetændelse. Lige inden du skal opereres, bliver du udskrevet igen, fordi der lige er kommet en ind med en blodprop i hjertet. Desværre er der ikke plads til jer begge to på sygehuset, så du bliver sendt på gaden igen, med besked på at du kan henvende dig i skadestuen, hvis det bliver slemt igen. Nej vel!

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10876540/horrible-nedskaeringer-i-psykiatrien/

Betjente og læger skal rykke sammen ud til psykisk syge

Dagbladet Politiken, d.20. September, 2018

Regeringen vil oprette udrykningshold, hvor politi og sundhedspersonale i fællesskab tager ud til psykisk syge borgere for at undgå voldelige konfrontationer. Det kan forebygge tvangsindlæggelser, lyder en reaktion.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6713516/Betjente-og-læger-skal-rykke-sammen-ud-til-psykisk-syge

Peter Gøtzsche fortsætter som chef for Det Nordiske Cochrane Center

Dagens Medicin 17. september

Peter Gøtzsche er blevet ekskluderet fra det internationale Cochrane, men arbejdet i Det Nordiske Cochrane Center fortsætter som hidtil med ham som chef, bekræfter Peter Gøtzsche.

Det internationale Cochrane ejer nemlig ikke Det Nordiske Cochrane Center, i stedet er det delvist finansieret af den danske regering og får ligeledes andre bidrag.

Seks ud af i alt 13 medlemmer ønskede ham ude, en stemte blankt og en udeblev. Fem medlemmer var imod at stemme ham ud. Fire af disse valgte efter beslutningen om at ekskludere Peter Gøtzsche fra bestyrelsen i Cochrane at gå fra deres poster.

Cochrane begrunder ekskluderingen af Peter Gøtzsche med, at han har skabt dårligt omdømme for organisationen.

https://dagensmedicin.dk/peter-goetzsche-fortsaetter-som-chef-for-det-nordiske-cochrane-center/

 Psykiatriens mest syge indlægges i gennemsnit 19 gange årligt

Ritzau Telegram, d. 17. september, 2018

En gruppe på 74 meget syge psykiatriske patienter står for en stor del af alle genindlæggelser. I gennemsnit var de 74 patienter indlagt 19 gange i fjor.

– 19 indlæggelser om året. Det er i ordets oprindelige betydning bindegalt og udtryk for en pivringe kvalitet i psykiatrien, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard til Jyllands-Posten.

https://www.b.dk/nationalt/psykiatriens-mest-syge-indlaegges-i-gennemsnit-19-gange-aarligt

Den mentale sundhedskrise i England forværres når 2000 opsiger deres job

The Guardian, 15. september, 2018

Tusindvis af sygeplejersker, terapeuter og psykiatere forlader NHS (National Health Service). I alt

2000 medarbejdere, på det mentale sundhedsområde, forlader hver måned deres stillinger i NHS i England, ifølge tal fra Department of Health and Social Care.

https://www.theguardian.com/society/2018/sep/15/nhs-mental-health-crisis-staff-quit

 

September, søndag d. 16

 

 Kemisk tvang på plejehjem

 Opinion i The Guardian, 13. September, 2018

Næsten to tredjedele af beboerne på plejehjem ordineres jævnligt psykofarmaka. Overforbruget af sløvende medicin som ‘kemisk tvang’ på plejehjem er ikke et nyt problem, og der er stærke beviser for, at mange psykiatriske medicintyper ikke blot ofte er ineffektive, men at de også kan forsage ældre betydelig skade.

https://www.theguardian.com/science/2018/sep/13/robbed-of-precious-time-chemical-restraints-and-aged-care

 

 

Selv læger kan blive ramt af Akatisi

Blog på David Healys hjemmeside, 11. September, 2018

En læge har begået selvmord efter at have været i psykiatrisk behandling med psykofarmaka. Behandlingen kan forårsage alvorlige bivirkninger kendt som akatisi, der er en ulidelig tilstand af mental og fysisk uro. Det har været kendt i årtier at akatisi kan føre til selvmord, skriver bloggeren Johanna Ryan.

 https://davidhealy.org/even-docs-get-killed-by-akathisia/

2.000 om måneden skal stoppe lægeflugt fra Psykiatrisk Hospital i Risskov

DR, 11. September, 2018

Psykiatrisk Hospital i Risskov har været hårdt ramt af lægeflugt, og alene på den største afdeling, Afdeling Q, er næsten halvdelen af overlægerne forsvundet til andre jobs eller gået på pension de sidste to år. Det får nu ledelsen til at give en lønforhøjelse til de resterende i håb om at få dem til at blive, fortæller direktøren for psykiatri- og socialforvaltningen Gert Pilgaard Christensen.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/2000-mere-i-loen-om-maaneden-skal-stoppe-laegeflugt-fra-psykiatrisk

 

 Hjælp til selvmordstruede er ringe

Læserbrev i Information, 10. september, 2018

I Danmark dør over 500 mennesker årligt som følge af selvmord, og over ti gange så mange mennesker har forsøgt at slutte livet på egen hånd. En undersøgelse fra Nordsjællands Hospital viser, at de fleste mennesker, der forsøger at begå selvmord, ikke får tilbudt hjælp, efter de er kommet hjem fra hospitalet. Det er utrolig foruroligende, da to ud af tre forsøger at begå selvmord igen.

https://www.information.dk/debat/2018/09/hjaelpen-selvmordstruede-foruroligende-ringe

Flere små patienter i psykiatrien

Ritzau d. 10. september, 2018

I løbet af de seneste ni år er antallet af børn og unge under 19 år, som kommer i kontakt med psykiatrien, steget med 72 procent.

Mens 20.686 børn og unge i 2009 var patienter på en af landets psykiatriske afdelinger, så var antallet i 2017 35.578, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

https://www.b.dk/nationalt/flere-smaa-patienter-i-psykiatrien

 

S og DF kræver handling på bosteder: ‘Det flyver under offentlighedens radar’

DR, d. 8. september, 2018

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kræver handling efter, at Folketingets Ombudsmand i en rapport har konstateret udbredt utryghed på en række psykiatriske bosteder rundt omkring i landet.

I rapporten bliver der peget på, at man på flere psykiatriske botilbud får blandet for mange forskellige typer beboere sammen.

Der skal fremover være meget klarere retningslinjer for håndteringen af episoder med vold og trusler – og så skal beboerne i langt højere grad fordeles efter deres behov.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/s-og-df-kraever-handling-paa-bosteder-det-flyver-under-offentlighedens-radar

Sundhedsminister: Jo, psykiatrien har brug for et løft

 Debatindlæg i Jyllands-Posten, d. 7. September, 2018

Vi skal være bedre til at gribe børn og unge med psykisk mistrivsel, vi skal have færre genindlæggelser, og vi skal løfte kvaliteten og intensiteten i behandlingen af de allermest syge patienter. Derfor er det trist, hvis Socialdemokraterne fortsat vil sætte sig på sidelinjen, for patienter, medarbejdere og pårørende i psykiatrien har i den grad behov for, at alle engagerer sig i at løfte psykiatrien, mener ministeren.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10854762/sundhedsminister-jo-psykiatrien-har-brug-for-et-loeft/

 

 Pårørende om genindlæggelser: »Det er ikke bare tal, det er mennesker med liv og følelser e

Dagbladet Politiken, 6. september, 2018

Det viser noget om psykiatrien som helhed, når det ikke er lykkedes at bringe antallet af genindlæggelser ned, mener pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Hver femte genindlægges fortsat inden for 30 dage.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687721/%C2%BBDet-er-ikke-bare-tal-det-er-mennesker-med-liv-og-følelser-og-pårørende

 

Presseklip 9. September

 Psykiaternes formand: Det værste er, at alle ved det.

Dagbladet Politiken, 6. September, 2018

Patienter med svære psykiske sygdomme bliver udskrevet, før de er stabile. Psykiatrien har brug for at blive nulstillet. I dag behandler vi patienterne for dårligt, for dyrt og for lidt. Det er ingen tjent med.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687726/Det-værste-er-at-alle-ved-det.-Politikerne-ved-det.-Lægerne.-Myndigheder-ved-det

 

En billig måde at bekæmpe misbrug af lægemidler: Send lægerne et alvorligt brev

The New York Times, 5. September, 2018

Studier viser at ‘nudging’ kan føre til mere samvittighedsfuld ordinering. Breve hvori det til praktiserende læger oplyses, at en af deres patienter er døde af en overdosis opioider, eller at de udskriver for meget antipsykotisk medicin til folk, som kan tage skade af behandlingen, kan reducere receptudskrivelser.

https://www.nytimes.com/2018/09/05/upshot/letters-to-doctors-opioid-research.html

 

Ny rapport afslører store problemer i psykiatrien: Louise blev indlagt og udskrevet 5 gange inden for godt en måned

Dagbladet Politiken, 5. September, 2018

22,3 procent af samtlige indlagte patienter i psykiatrien bliver akut genindlagt senest 30 dage efter udskrivelsen, viser Sundhedsministeriet rapport ‘Nationale mål for sundhedsvæsenet’. Rapporten er den årlige karakteruddeling til sundhedsvæsenet og tallene på psykiatriområdet viser ifølge fagfolk et område plaget af store problemer.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6687471/Louise-blev-indlagt-og-udskrevet-5-gange-inden-for-godt-en-måned

 

Pårørende til psykisk syge efterlyser bedre støtte

DR, 2. September, 2018

To tredjedele af pårørende til psykisk syge bliver ikke involveret tilstrækkeligt i behandlingen. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af Bedre Psykiatri. Resultatet er ifølge foreningen stærkt bekymrende, da hastigheden for helbredelse øges og genindlæggelsesprocenten reduceres, så snart pårørende er involveret i et behandlingsforløb.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/paaroerende-til-psykisk-syge-efterlyser-bedre-stoette

 

Skadestuepatienter og psykisk syge skal dele venteværelse

Ritzau,  2. September, 2018

Det kan blive et problem for begge patientgrupper, peger flere parter på. En del af formålet med den fælles modtagelse er, at reducere overdødeligheden blandt psykisk syge. Det forklarer formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke (SF).

https://www.b.dk/nationalt/skadestuepatienter-og-psykisk-syge-skal-dele-ventevaerelse-0

 

Lars Løkke lover flere hænder til psykiatriens

Ritzau,  31. August 2018

Der er rekrutteringsproblemer i psykiatrien. Det vil regeringen tage højde for, når en ny og samlet psykiatriplan skal præsenteres til september. Regeringen vil igennem samtaler med faglige organisationer samt regionerne udpensle konkrete initiativer, der skal tiltrække flere læger, sygeplejersker samt sosu-assistenter.

https://www.information.dk/telegram/2018/08/lars-loekke-lover-flere-haender-psykiatrien

 

Danske Regioner: 100 mio. kr. til psykiatrien er ikke nok – vi har brug for en milliard

DR, 31. August, 2018

Der er brug for mere end 100 millioner, der er brug for en milliardinvestering i psykiatrien i Danmark, siger formand for Region Hovedstaden og Danske Regioners psykiatriudvalg Sophie Hæstorp Andersen

https://www.dr.dk/nyheder/indland/danske-regioner-100-mio-kr-til-psykiatrien-er-ikke-nok-vi-har-brug-en-milliard

 

Der råbes vagt i gevær overfor krisen i børn og unges mentale helbred i Storbritannien

The Guardian, 31. August 2018

Børn og teenagere står over for en uacceptabel krise i den mentale sundhed, og en tilførsel af midler til skolerne er nødvendig for at afværge livslange kriser, har lærere, læger og parlamentsmedlemmer advaret.

https://www.theguardian.com/society/2018/aug/31/calls-for-action-over-uks-intolerable-child-mental-health-crisis

 

Jeg tvivler på, at patienterne foretrækker at have 4-5 mennesker liggende hen over sig

Dansk Sygeplejeråd, 30. August, 2018

Uetisk og fagligt uforsvarligt, siger de ansatte. DSR kalder det omsorgssvigt. Baggrunden er det politiske mål om at halvere brugen af bæltefikseringer. Et mål som ifølge medarbejdere i Region Hovedstandens Psykiatri blot har ført til langvarige fastholdelser.

https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2018-10/jeg-tvivler-paa-at-patienterne-foretraekker-at-have-4-5-mennesker

 

Ketamin aktiverer opioid systemet ved behandling af depression. Eksperter advarer mod potentiale for misbrug og afhængighed

American Psychiatrics Association, 29. August, 2018

Ketamin’s akutte antidepressive effekt kræver aktivering af opioid systemet i hjernen. Selvom opioider historisk har været anvendt til behandling af depression, er det velkendt, at der er en stor risiko for afhængighed.

https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/new-research-ketamine-activates-opioid-system-to-treat-depression-experts-caution-against-widespread-use-due-to-potential-for-tolerance-abuse-and-dependence

 

2. September

Psykiatriens prioriteringer slår patienter ihjel!

Debatindlæg i Jyllands-Posten, 24. August, 2018

Der gik tre år og et selvmordsforsøg, før jeg fik lov til at tale med en psykolog. Det var først, da jeg hadede mig selv så meget, at jeg ikke kunne leve med mig selv længere, at jeg fik lov til at starte i psykologforløb. Det er det værste ved psykiatrien: Man bliver ikke taget seriøst, hvis man ikke snakker til væggen, har et massivt stofmisbrug eller er farlig for sig selv eller sine omgivelser.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10811106/psykiatriens-prioriteringer-slaar-patienter-ihjel/

 

Tilgængeligheden af benzodiazepiner for teenagere har ført til en farlig trend

Huffington Post, 24. August, 2018

Specialister i afhængighedsbehandling forventer en stor stigning i antallet af teenagere, der er blevet afhængige af en type stoffer anvendt til behandling af angst, kaldet benzodiazepiner. Mange teenagere tror at benzodiazepiner er et sikrere valg end opioider og heroin.

https://www.huffingtonpost.com/entry/teen-xanax-abuse_us_5b80040ae4b0682df5ac7bd4?guccounter=1

 

SSRI præparater påvirker fosterets hjerneudvikling

Mad In America, 25. August, 2018

Ordineringen af SSRI præparater til gravide, er accelereret over de sidste 30 år. Et nyt studie viser, at fostre, som udsættes for SSRI præparater gennem moderen, kan få påvirket deres hjerneudvikling, så det muligvis kan føre til øget udvikling af angst og andre tilstande.

https://www.madinamerica.com/2018/08/ssri-exposure-pregnancy-alters-fetal-neurodevelopment/

 

Hvordan du undgår problemer med receptpligtig medicin

Psychology Today, 25. August, 2018

10 gode råd til undgå negative konsekvenser under medicinsk behandling.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/addiction-in-society/201808/how-avoid-prescription-drug-problems

 

Regionsformænd: Vi skal investere mere i danskernes mentale sundhed

Kronik i Dagbladet Politiken, 27. August, 2018

Psykisk sygdom koster samfundet mere end kræft og kredsløbssygdomme. Så det er vigtigt, at vi bliver bedre til at investere i at holde befolkningen mentalt sund og behandle dem, der har brug for det så hurtigt og effektivt som muligt, skriver formændene for de fem regioner.

https://politiken.dk/debat/kroniken/art6675560/Vi-skal-investere-mere-i-danskernes-mentale-sundhed.-Psykisk-sygdom-koster-samfundet-meget-mere-end-vi-tror

 

De psykisk syge er stille. Er det derfor vi bare tager og tager fra dem?

Debatindlæg i Dagbladet Politiken, 29. August 2018

Personer med psykiatriske diagnoser er blandt de mere ressourcesvage i samfundet. De har ikke overskuddet til at råbe på bedre prioritering i sundhedsvæsnet. Er det derfor, vi træder på dem?

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6677423/De-psykisk-syge-er-stille.-Er-det-derfor-vi-bare-tager-og-tager-fra-dem

 

Sidestil psykiatrien og de fysiske sygdomme i sundhedsreformen

Debatindlæg i Jyllands-Posten, 30. August, 2018

I 2020 vil halvdelen af alle sygdomme ifølge WHO være psykisk betinget. Det er på tide, at regeringen og Foketinget tager det alvorligt og sikrer psykiatrien via ligestilling mellem somatiske og psykiske sygdomme.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE10834513/sidestil-psykiatrien-og-de-fysiske-sygdomme-i-sundhedsreformen/

 

 

August

Færre danskere får morfin i længere tid.

DR, 24 august 2018

Antallet af danskere, der får stærkt smertestillende opioider som morfinpræparater i mere end seks måneder, er faldet markant. Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, der har sammenlignet forbruget blandt danskerne i perioden 2008 til 2017.

 https://www.dr.dk/nyheder/indland/langt-faerre-danskere-far-morfin-i-laengere-tid

 

Ventetider sender folk med ondt i sindet i armene på frivillige

Ritzau, 24. August, 2018

Lange ventetider på at komme til psykolog og en stigende bevidsthed om mentalt helbred skaber travlhed hos frivillige foreninger, der tilbyder hjælp til folk med ondt i sindet og deres pårørende.

https://www.information.dk/telegram/2018/08/ventetider-sender-folk-ondt-sindet-armene-paafrivillige

 

Byråd støtter Psykiatriens Hus, men pengene til driften mangler

Jyllands-Posten Århus, 22. August, 2018

Aarhus Byråd støtter opførelsen af det kommende Psykiatriens Hus ved Marselisborg Hospital, men der mangler stadig penge til selve driften. Det anslås, at de årlige driftsudgifter alene for Aarhus Kommune vil udgøre knap 12 mio. kr. om året.

https://jyllands-posten.dk/aarhus/politik/ECE10814761/byraad-stoetter-psykiatriens-hus-menpengene-til-driften-mangler/

 

Psykiatriforeninger: Pengeposen fra regeringen er ikke tung nok

Ritzau Telegram, 20. August, 2018

Beløbet er langt fra stort nok, mener foreningen Bedre Psykiatris generalsekretær, Thorstein Theilgaard. Hos Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, mener man heller ikke, at posen er tung nok, heller ikke selv om pengene lægges til de 200 millioner, som blev øremærket psykiatrien som en del af forhandlingerne om regionernes økonomi. https://www.information.dk/telegram/2018/08/psykiatriforeninger-pengeposen-regeringen-tung-nok

 

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til de mest psykisk syge

Dagbladet Politiken, 19. August 2018

De tilførte midler skal bruges til oprettelsen af nye specialiserede teams i børne- og ungdomspsykiatrien, teams der skal forebygge tvangsindlæggelse og brug af tvang. Derudover skal der oprettes en ny type intensive sengeafsnit til de mest syge voksne, hvor der forventes 50 nye sengepladser i alt.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6668048/Regeringen-vil-afs%C3%A6tte100-millioner-kroner-til-de-mest-psykisk-syge

 

Danmark har flere opioid-afhængige end nabolande.

Dagbladet Information, d. 18. August 2018

60.000 danskere har fået opioider fast i mere end fem år. Forbruget er faldet lidt, men i mange år var Danmark det land i verden som havde det højeste forbrug pr. indbygger. Da man begyndte at bruge opioider til kroniske smertepatienter, var det blandt andet på grund af en aggressiv markedsføring fra flere medicinalfirmaer, men også eksperterne og de praktiserende læger har en del af ansvaret for situationen i dag.

https://www.information.dk/moti/2018/08/danmark-flere-opioid-afhaengige-nabolandene-rundhaandede-laeger-aggressiv-medicinalindustri-del-forklaringen

 

Flere kvinder end mænd begår selvmord på psykiatriske hospitaler

Kronik i The Independent, 18. August 2018

En stor andel af disse kvinder har muligvis været udsat for traumatiske oplevelser, fysiske overgreb eller anden form for tab af kontrol. Det er et spørgsmål om liv og død, at hospitalspersonalet forstår dette.

https://www.independent.co.uk/voices/women-suicide-psychiatric-hospitals-mental-healthprevention-symptoms-crisis-a8497091.html

 

Bæltefiksering erstattes af anden tvang i psykiatrien

Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, 17. August 2018

Sundhedsstyrelsen konkluderer, at psykisk syge fastholdes oftere og nogle gange i meget lang tid og at de også får mere medicin, end før den politiske beslutning om at nedbringe antallet af bæltefikseringer. Sygeplejersker fortæller om timelange fastholdelser, hvor de typisk skal deltage 6- 9 personer.

https://dsr.dk/kredse/hovedstaden/nyhed/baeltefiksering-erstattes-af-anden-tvang-i-psykiatrien

 

Plantegifte hos gravide kvinder kan måske øge risiko for autisme

American Psychiatric Association, 16. August 2018

Et nyt studie viser at mængden af pesticider hos gravide kvinder kan øge risikoen for agustime. Forskerne i studiet konkluderer, at det er det første bevis baseret på biomarkører, som påviser en sammenhæng mellem gravide kvinders eksponering af pesticider og risikoen for at deres børn udvikler autisme. De tilføjer at studiet bidrager til forståelse af hvad autisme er og hvordan tilstanden kan undgås, men at der brug for mere forskning.

https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/study-links-mothers-pesticide-levels-withautism-in-children

 

 Psykofarmaka forbundet med formindsket hjernestørrelse

Mad In America, 9. August 2018

Forskere finder at Valproate formindsker hjernestørrelsen hos børn diagnosticeret med bipolar lidelse i en del af hjernen der associeres med behandling af følelser. Valprorate er et psykofarmaka, der udskrives til mennesker diagnosticeret med bipolar lidelse. Forsøg med dyr har vist, at Valproate muligvis hæmmer hjernecelleudviklingen i dele af hjernen associeret med hukommelse og derved kan forsage kognitiv svækkelse.

https://www.madinamerica.com/2018/08/valproate-linked-decreased-brain-volume-children-diagnosed-bipolar-disorder/