Viden, analyse og udvikling

Tegning af hjerne

Løgnen om de kemiske ubalancer

Medicinfri behandling bliver om kort tid en realitet, efter at psykiatere i årtier har modarbejdet dette. Med begrundelse i teorier om kemiske ubalancer i hjernen sidestiller psykiatere psykisk sygdom med fysisk sygdom, og siger, at det er livsfarligt at tage medicin fra psykisk syge. Teorierne er dog aldrig dokumenteret.

Af Gitte Rebsdorf, gitte@psykiatriavisen.dk

Fejl på fejl på fejl. Det er, hvad en række psykiatere har begået i forhold til medicinsk behandling af psykisk syge. De har i flere årtier modarbejdet medicinfri behandling i psykiatrien, så når dette nu bliver en realitet enten i Region Hovedstaden eller Region Syddanmark, er det på trods af disse psykiatere.

10 Comments

 1. Teorien om den kemiske ubalance skyldes, at “nogen” antog, at hjernens genoptagelsesreceptorer genoptog for meget serotonin, deraf udtrykket SSRI – Selektive Genoptagelses Hæmmere og fantasien om “den kemiske ubalance.”

 2. Endnu en super artikel fra psykiatri avisen…. del vidt og bredt så vi kan få ændret synet på denne opfattelse- som jeg også engang blindt stolede på. Viden er magt…

 3. Nogle medicinerede der er børn af en psykiater? Kom frit frem. De eksisterer naturligvis ikke. Man skal nok vare sig for at forgifte eget afkom kun alle andres.

 4. Jeg tillader mig at være kritisk over for denne artikel.

  Det er sandt at man i mange år troet på at en for lav serotonin i hjernen var skyld i depression mv. Dette er en gammel teori, som svare til at tro at man har hovedpine fordi man har for lidt Pamol i hovedet. Hvilket ingen tror.

  Psykiatrien tager nogle voldsomme store skridt i forståelsen af psykiske sygdomme og behandling . Jeg hæfter mig ved de meget gamle citater.

  Er der plads til forbedringer i behandlingen af psykisk sygdom – ja. Kan nogle ting klares uden medicin – ja.
  Men at skære alt medicinsk behandling af psykiske sygdomme over en kam er useriøst. Der findes mange forskellige psykiske sygdomme og den medicin som i dag er til rådighed hjælper mange.

 5. Jeg har i perioder af mit liv kæmpet med depression, og når jeg tager fx Symbalta, forsvinder “symptomerne” ( som er meget smertelig/invaliderende) og jeg kan fungerer igen. Jeg har gået i terapi, ved forskellige psykologer, det medste af min ungdom dvs. Fra jeg var 18 år til op i 30erne. Det hjalp også. På mange ting. Alligevel dukker despressionen op igen og igen. Så, medicin, anti- depressivaer, hjælper altså mig??? Så, hvordan kan i påstå, at det kun er en “illusion”????

  • Ingen kan fjerne din sandhed, og det er der heller ingen der skal. Men i mine øjne er det vigtigt at se evt muligheder i at prøve at leve et liv uden medicin. Der er heldigvis mange alternative behandlingsformer, der giver samme gode effekt, som antidepressiv medicin, og bør derfor være at foretrække i min optik. Der er intet galt i at medicin kan være en nødvendighed for en periode, men jeg synes det er vigtigt at afprøve om andre ting kan afhjælpe problemet, i stedet for kemikalier

 6. Fint med behandling uden medicin.
  Men hvad med dem der har brug for medicinen?
  Ærgerligt med useriøs artikel, og mærkeligt for dem, der virkelig får hjælp af medicinen.
  Dorte

 7. Jeg har selv været et sted i mit liv, hvor jeg troede jeg var syg, og havde brug for medicin resten af mit liv. Efter jeg tog i døgnbehandling for stofmisbrug, ændrede min holdning sig. Jeg ser ikke noget problem i at medicin kan være nødvendigt i en periode, men jeg har rigtig god erfaring med at akupunktur og meget andet alternativ behandling på sigt kan gøre det samme, som medicin, og er derfor en mere langsigtet strategi og hjælp, end medicin. Og så gør det altså meget ved ens psyke, om man tiltaler sig selv som psykisk syg eller psykisk udfordret. Jeg har oplevet både på mig selv og på andre at da ordene gik fra psykisk syg til psykisk udfordret, blev det langt nemmere at fungere som menneske

 8. Så dit problem var ikke en psykisk sygdom, men kemisk behandling med andre stoffer end psykofarmaka? Så fordi du indså at de stoffer du indtog for at komme af med en problemstilling ikke hjalp dig så tror du at du sidder i samme båd som en person der fra tid til anden bliver hjemsøgt af depression eller regulær psykose?
  Nu er du endelig blevet ekspert i dit eget liv, men er du ekspert i andres?

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Seneste fra Artikler

Styr på stemmerne

Mette Askov har hørt stemmer, siden hun var 7 år. De opstod
Gå til Toppen