Viden, analyse og udvikling

Lykkepiller (SSRI) på sort overflade

Voldsom strid om lykkepiller

Lægemiddelstyrelsen og forskere fra Copenhagen Trial Unit er stødt sammen i et opgør om lykkepiller. Effekten af lykkepiller er minimal og pillerne er farlige, konkluderer forskerne. Men Lægemiddelstyrelsen affejer kritikken og vil ikke ændre på brugen af lykkepiller. Spørgsmålet er, om styrelsen tjener patienterne eller den industri, de får millioner af kroner fra.

Af Gitte Rebsdorf, Gitte@psykiatriavisen.dk

Kernen i striden mellem de to instanser handler om de mere end 400.000 mennesker, der tager lykkepiller; får de en korrekt behandling eller er deres liv og sundhed tværtimod i fare.

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

15 Comments

 1. Jeg fik på et tidspunkt lykkepiller mod kroniske smerter. Efter 1 uges brug ( det var enda en meget mild dosis), stod jeg en morgen på stationen og ventede på toget. Da toget kom ind, kunne jeg mærke en direkte kamp mellem min alm hjerne og den kemiske/ medicin hjerne. Kampen gik ganske enkelt ud på, at den medicinske hjerne sagde spring ud foran toget så er alle dine problemer væk, mens min normale hjerne, skreg, hvad tænker du på… Jeg blev så forskrækket og bange over denne oplevelse, at jeg bakkede helt væk fra peronen dag toget kørte ind på stationen. Sad og rystede hele vejen til arbejdet. For mig er der ingen tvivl. Det var pillerne der prøvede at styrede mig, til at gøre noget jeg aldrig kunne finde på, at tage mit eget liv. Jeg har ikke rørt lykkepiller/psykifarmika siden. Det er gift for kroppen. Og desuden er der lige lavet et studie i USA mht desperation og magnisuim.

 2. Lykkepiller er meget, meget farligere, end hvad kritikerne har fundet frem til.
  Det værste er, at alle har vidst det i langt over 20 år. De første undersøgelser om alvorlige neurologiske skader blev allerede offentliggjort i 1990’erne, og i 1997 blev en undersøgelse offentliggjort, som beviste, at pillerne kan forgifte både hjerne og krop. Forskerne, der fandt ud af det, kaldte det serotonergt neurotoxin.
  Derudover kan lykkepiller foretage en kemisk lobotomi.

 3. Lægemiddelstyrelsen……
  Enhver der ikke forstår, at de er i lommen på medico-industrien, er enten dybt naive (best case) eller direkte idioter (worst case).

  Der har været sag på sag .. på sag, over de bare seneste 20 år, som klart beviser at Lægemiddelstyrelsen ALTID vurderer til fordel for industrien og ikke for de patienter/klienter/borgere, som de er sat til at beskytte……

  Nej, jeg er IKKE konspirationsteoretiker eller specielt begavet – blot almindelig observant.

  Vi skal have en ny instans, som beskytter borgerne – og ikke industrien….

 4. De hedder ikke lykke piller men anti depressiv og jo de virker hvis man bruger dem rigtigt

  • Det er ganske rigtigt -også min erfaring – engang troede jeg det var placeboeffekt – men de virker
   Jeg er er meget sensitiv og hvis jeg kommer ud for belastninger jeg ikke selv kan styre – bliver jeg angst – depressiv – stresset – og kan slet ikke fungere – jeg er ikke helt ung (69) og har gjort mig mange tanker og erfaringer med pillerne gennem årene-
   Har været medicinfri flere gange over længere tid – og det har været ok indtil jeg røg ind i en form for belastning
   SSRI virker fint for mig og nu vil jeg ikke eksperimente mere – fatter ikke at der er så meget polemik med de piller
   Tak for SSRI

 5. Politikerne burde sikre danskerne UVILDIGE styrelser ved at forbyde dem at modtage penge fra andre end staten.

  Men politikerne er jo så glade, hver gang de kan ‘få noget gratis’, så de lukker øjnene.

  Men det er yderst dumt gjort, for det svækker tilliden til styrelserne, og INTET er gratis i denne verden.

  Danskerne er heldigvis ikke så dumme, at de ikke kan se en oplagt sammenhæng, når den er der.

 6. Efter årtiers indgående studier af antidepressiva, dels dansk og dels udenlandsk forskning, samtaler med et hav af patienter der bruger medicinen, og efter mere end 20 års eget brug af antidepressiva, er det min klare opfattelse at medicinen virker på langt de fleste.

  Nogen, relativt få, er glade for den og har få eller ingen bivirkninger, mens andre, de fleste, oplever fra få til mange bivirkninger. Både mindre generende og alvorlige, til ekstremt generende og direkte dødelige bivirkninger, som fx selvmordstanker og lidelser i hjerte, hjerne, kredsløb og bevægeapparatet.

  På den som medicinen virker på, er den uden tvivl bedøvende og beskyttende på følelserne og hæmmer tanke processerne, og reducere derfor bl.a tankemylder mm. MEN…

  Medicinen virker også bagvendt, forstået på den måde, at den i mange tilfælde skaber det den skulle hjælpe på nemlig depression, angst, smerter, søvnløshed, selvmordstanker, narkolepsi og meget, meget mere. Og ikke nok med det, den fører også til alvorlig overvægt og seksuel dysfunktion hos langt de fleste, som i sig selv fører til meget store helbredsmæssige og følelsesmæssige problemer for den enkelte, såsom lidelser og sygdomme i hjerte- kredsløb, inaktivitet, problemer med selvværd og selvtillid og stærkt øget risiko for blodpropper og blødninger i hjernen og andre steder i kroppen.

  Mange decideret lider på medicinen, inklusiv undertegnede. Af den grund er jeg på førtidspension og sat helt ud af spillet.

  Det aller værste har jeg gemt til sidst som er, at det for mange er ekstremt svært at komme ud af medicinen og for nogle er det decideret umuligt, pga udtrapningssymptomer.

  Jeg har lidt, på skiftende antidepressiva, de sidste 20 år, og forsøgt udtrapning 5 gange, der hver gang resulterede i voldsom angst som til sidst mundede ud i en egentlig svær depression.

  Jeg lider i dag af et hav af forskellige lidelser og alvorlige sygdomme. Nogle er jeg i medicinsk behandling for, mens andre er en gåde for lægerne. De kan se jeg er syg, men de ved ikke hvorfor. Det ved jeg tilfældigvis. Og alle mine sygdomme og lidelser står tydeligt beskrevet i indlægssedlen til medicinen.

  Min helt klare overbevisning er, at antidepressiva – og visse andre psykoaktive medikamenter – har en eksistensberettigelse i vores udbud af behandlingsmuligheder, MEN…

  … på et stærkt kontrolleret grundlag, hvor det kun udskrives til de få der virkelig kan have gavn af det, fx akut selvmordstruede mennesker, og KUN i en stærkt begrænset periode, fulgt op af et tilbundsgående og kvalitativt forløb med samtaleterapi. Og ALDRIG til børn og unge!!! Derudover, skal der dedikeres BETYDELIGT mere forskning på området, der sikres total transparens og kontrol. Og forskningen skal garanteres ved lov og primært finansieres af virksomhederne der skovler penge ind på medicinen, sekundært af staten.

 7. Jeg er blevet fejlmedicineret i psykiatrien og pillerne har ødelagt mig. De burde simpelthen forbydes da de ikke udskrives til de rigtige for svær depression men til alle imod alt muligt.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste fra Artikler

Gå til Toppen